Varicella-zoster virus
Varicella-zoster virus

Varičela (vodene kozice) je blago, vrlo kontagiozno oboljenje, uglavnom djece.  Klinički ga karakteriše generalizovano izbijanje vezikula po koži i sluznicama.  Bolest može biti teška kod odraslih i kod imunokompromitovane djece.

Zoster (groznica) je sporadična, ograničena bolest odraslih ili imunokompromitovanih osoba.  Ispoljava se ospom ograničenom samo na predio kože koji inerviše pojedinačan senzitivan ganglion.  Promjene su slične onima kod varičele.

Obje bolesti izaziva isti virus.  Varičela je akutna bolest koja nastaje poslije primarnog kontakta sa virusom.  Zoster je odgovor djelimično imunog domaćina na reaktivaciju virusa varičele koji se u senzitivnim ganglijama nalazi u latentnom stanju.

MORFOLOGIJA:VZV je morfološki identičan ostalim herpes virusima.

PATOGENEZA:VZV ulazi u organizam preko sluznice gornjeg dijela respiratornog trakta, rijetko preko konjunktive.  Virus cirkuliše u krvi, gdje se više puta replikuje, i naizad lokalizuje u koži.  Do stvaranja fokalnih lezija na koži i sluznici (vezikule) dolazi zbog virusne infekcije endotelijalnih ćelija kapilara.  .  U ozdravljenju su važniji ćelijski imunitet i interferon nego humoralni imunitet.  Komplikacije nastaju kao posljedica diseminacije.  Patogeneza zostera nije dovoljno poznata.  Virus se iz mukokutanih lezija širi centripetalno, neurogeno ili hematogeno do senzornih ganglija, gdje ostaje u latentnom obliku.  Mehanizam reaktivacije je nepoznat.  Vjerovatno pad imuniteta omogućava aktivnu replikaciju latentnog virusa izazivajući nekrozu neurona i zapaljenje.  Virus se potom širi senzornim nervima do kože gdje izaziva vezikule.

KLINIČKA SLIKA:Varičela nastaje kao posljedica primarne infekcije VZV, najčešće u djece.  Inkubacija traje 14-15 dana, praćena  subfebrilnim temperaturama.  U starije djece i odraslih česti su prodromalni simptomi (malaksalost, glavobolja, anoreksija).  Bolest se manifestuje karakterističnom ospom od makule, preko papule do vezikule koja završava krastom.  Opisane promjene na koži pojavljuju se u talasima, pretežno na trupu.  Vezikule se mogu naći i na sluznici respiratornog i digestivnog trakta.  Obično ima benigan tok kod djece.  Kraste otpadaju u toku 10 dana.  Najčešća komplikacija varičele kod djece je bakterijska superinfekcija kožnih lezija.  Kod novorođenčadi, odraslih i imunokompromitovanih osoba najteža komplikacija je pneumonija izazvana VZV.  Moguća je i sekundarna bakterijska pneumonija, rjeđe encefalitis, miokarditis i dr.

Varičela u trudnoći izaziva posljedice ovisno od stadija gestacije.  U prvom trimestru može izazvati kongenitalne malformacije ploda od kojih su najčešće promjene na lokomotornim organima, CNS, očima i ožiljci na koži.  Infekcija u kasnijoj trudnoći manifestuje se neposredno poslije rođenja kao pneumonija ili oštećenja drugih visceralnih organa.

Svaka reaktivacija virusa u toku života može uzrokovati drugi klinički oblik oboljenja poznat kaoHerpes zoster.  Pojavljuje se u jednom dermatomu, a lokalizacija

zavisi iz kojeg ganglija se reaktivirao virus.  Kožnim erupcijama predhodi prodromalni stadij u vidu peckanja, hiperestezije ili bolova.  Lezije su iste kao kod varičele, ali su više grupisane i sporije napreduju.  Češće se javlja u starijih osoba i imunokompromitovanih.

Najčešća komplikacija herpes zostera je neuralgija.  Sekundarna bakterijska infekcija može ostaviti ožiljke na koži.  Kod imunokompromitovanih komplikacije su mnogo češće i teže, posebno na visceralnim organima.

EPIDEMIOLOGIJA:čovjek je jedini rezervoar virusa.  Infekcija se prenosi kontaktom sa kožnim lezijama i respiratornim putem.  VZV je veoma kontagiozan virus, sa visokom virulencijom.  Infekcije su češće zimi i u proljeće.

VIRUSOLOŠKA DIJAGNOSTIKA:

Direktna detekcija VZV iz tečnosti vezikula moguća je EM i DIF.  Izolacija virusa iz tečnosti vezikula moguća je upotrebom tkivnih kultura.  Serološka dijagnostika koristi se  u akutnoj infekciji i za utvrđivanje imunog statusa prema VZV.  Od tehnika se koriste IIF i ELISA.

TERAPIJA:specifična antivirusna terapija nije potrebna za varičelu.  Za prevenciju i liječenje komplikacija koristi se humani alfa-interferon, vidarabin i aciklovir.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.