hemoragični CVI

Hemoragični cerebrovaskularni insult dijelimo na:

  1. primarni, hipertenzivni, spontani intracerebralni hematom,
  2. ruptura vaskularne malformacije (aneurizma, angiom),
  3. hematološka oboljenja i poremećaji hemostaze,
  4. krvarenje u moždani tumor, lijekovi itd.

Intracerebralna hemoragija (intracerebralni hematom)

Intracerebralna hemoragija označava krvarenje u moždani parenhim..Tipična klinička slika bolesnika je nagla pojava bolesti, u toku dnevne aktivnosti, sa glavoboljom, povraćanjem, oduzetošću ekstremiteta, progresivnim poremećajem svijesti, uz visoke vrijednosti krvog pritiska.Bolesnik je srednjih godina ili nešto stariji, sa anamnezom o dugogodišnjem povišenom krvnom pritisku i podatkom da se insult desio u toku fizičkog napora ili psihičkog uzbuđenja.Progresivno pogoršanje stanja je pravilo.

Liječenje je konzervativno i operativno.

  • Konzervativno liječenje, pogotovu za slučajeve velikog udara, ostaje na nivou suportivne terapije uz moguču primjenu hemostiptika.

Akutna netraumatska subarahnoidalna hemoragija (SAH)

Najčešći uzrok netraumatskih SAH su rupture intrakranijalnih vaskularnih malformacija (9 do 10), a među njima daleko najviše zastupljene su arterijske aneurizme (80%).

Pacijent je srednjih godina, naglo i iznenada je dobio glavobolju (kao da ga je neko maljem udario u potiljak), na nekoliko trenutaka gubi svijest, a onda slijedi povraćanje i osjećaj ukočenosti vrata.

Ako je ranije patio od glavobolje, pacijent navodi da nikad nije bila tako jaka.Ovome može prethoditi neki fizički napor ili psihičko uzbuđenje uz skok krvnog pritiska, što nije pravilo.

Pacijent u nekim slučajevima može imati poremećaj svijesti od samog početka, kao i fokalne neurološke ispade tipa hemiplegije.

Rigor vrata obično se javlja odmah, ali može i nekoliko sati kasnije.

Jedan broj bolesnika prolazi bez komplikacija bolesti, dok se kod drugih one javljaju.Najteže komplikacije su: rekrvarenje, pojava vazospazma sa posljedičnim infarktom, pojava akutnog hidrocefalusa.

Liječenje je konzervativno i operativno.

  • Konzervativno liječenje ima za cilj da pripremi bolesnika za etiološku terapiju, a to je uklanjanje aneurizme iz opće cirkulacije.Provodi se apsolutno mirovanje, bolesnik treba da bude u zamračenoj sobi, pošteđen od buke i svjetla, sa posjetama svedenim na najbližu rodbinu.Pacijenta je potrebno osloboditi bola, primjenom analgetika per os i/ili parenteralno.
  • Hirurško liječenje aneurizme radi se u prvim danima, dok nema jačeg vazospazma, ili nakon tri sedmice, kada je uglavnom popustio.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.