meningitis

Meningealni sindrom je skup simptoma, od kojih su najvažniji glavobolja, ukočen vrat i Kernigov znak. Ovi simptomi nastaju zbog povećanog intrakranijalnog pritiska i podražaja korjenova spinalnih živaca.

Klinički simptomi

  • Glavobolja je najkonstantniji simptom meningealnog sindroma. Nastaje zbog povećanog intrakranijalnog pritiska. Obično je veoma uporna, difuzna. ali ipak najviše izražena u čeonom i zatiljačnom dijelu glave. Pojačava se pri kihanju, kašlju i potresu glave.
  • Povraćanje je posljedica nadražaja bulbarnih centara na dnu IV moždane komore (n. vagus). Ono je bez nauzeje i napora i ne vodi do olakšanja.
  • Ukočenost vrata nastaje zbog spazma vratnih mišića, što je posljedica istezanja iritiranih nervnih korjenova. Ukočenost je time veća što je pokušaj fleksije vrata intenzivniji.
  • Kernigov znak kernigov znakse javlja kao posljedica podražaja odgovarajućih senzitivnih korjenova spinalnih živaca pri istezanju mišićnih tetiva. Izvodi se tako da se bolesniku koji leži na leđima opruženih nogu, dlan lijeve ruke ispitivača stavi na koljeno a desnom rukom se uhvati potkoljenica iznad pete. Tako potpuno ispružena noga se flektira u kuku. Ukoliko je Kernigov znak pozitivan, onda se ne može napraviti pravi kut između trupa i ekstremiteta. Isti znak se može izvesti kada bolesniku kažemo da se iz ležećeg položaja uspravi u sjedeći položaj. Ako je Kernigov znak pozitivan, onda će bolesnik flektirati noge u koljenima i kukovima, a rukama će se podbočiti iz leđa.
  • Gornji Brudzinskijev znak, brudžinskijev znakizvodi se tako što se noge flektiraju i privlače prema trbuhu pri energičnoj fleksiji glave prema grudnom košu.
  • Donji Brudzinskijev znak. Pri pasivnoj fleksiji jedne noge u koljenu i kuku istovremeno se flektira i druga noga, ako je znak pozitivan.
  • Vujićevi znaci se ispituju tako da se bolesnik položi na leđa, noge mu se postave u pasivan položaj rotacije prema spolja, a ruke u položaj supinacije. Ako su Vujićevi znaci pozitivni, onda će pri energičnom savijanju glave bolesnika prema grudnom. košu, nastati tonično-reflektorni pokreti unutražnje rotacije nogu i aduktne-supinacije stopala, ili jedan od ta dva znaka i pronacioni pokret jedne ili obje ruke.
  • Bazilarni znaci se mogu pojaviti zbog podražaja nervnog stabla na bazi mozga i povrede motornih nerava, ili njihovih grana, a najvažniji su strabizam, mioza, trizmus, sardoničan osmjeh itd
  • Ostali znaci meningealnog sindroma su vazomotorni poremećaji – dermografizam, senzitivni – hiperstezija kože i kostiju i senzorijelni – fotofobija.
  • Encefalitični sindromi – Pored meningealnih simptoma kod pojedinih, pretežno težih bolesnika, mogu se javiti i encefalitični simptomi, pa se onda radi o meningoencefalitisu. Ti simptomi su: konvulzije, pareza i paralize, te psihički poremećaji.

Meningealni sindrom je praćen i opštim znacima infekcije, temperaturom, anoreksijom. opstipacijom ili proIjevom, kožnim manifestacijama itd.

Meningealni sindrom kod dojenčadi po svojim simptomima se znatno razlikuje od meningealnog sindroma kod odraslih. Najvažniji simptomi su napeta fontanela i hiperestezija, te bolesniji izgled djeteta nego što može objasniti klinički nalaz.

Indikacije za lumbalnu punkciju

Meningealni sindrom se može javiti kod upale meninga, nadražaja meninga i subarahnoidalnog krvarenja Da bi se ustanovilo o čemu se radi, treba izvršiti lumbalnu punkciju. Indikacije za lumbalnu punkciju su kompletno ili djelimično izražen meningealni sindrom, ili samo glavobolja, ako traje više od tri dana i ne može se objasniti drugim kliničko-laboratorijskim pretragama. Prilikom punkcije može se dobiti serozan, gnojan i hemoragičan likvor.

Serozni likvor može biti normalan ili patološki promijenjen. Normalan likvor je kod bolesnika koji uopšte ne boluju od meningitisa ili imaju meningizam. Patološki promijenjen serozan likvor je kod bolesnika koji boluju od seroznih meningitisa iznimno i od gnojnih meningitisa, u samom početku bolesti, dok se likvor još nije zagnojio ili u toku specifične terapije.

Gnojan likvor je kod bolesnika koji boluju od gnojnih meningitisa.

Hemoragičan likvor može biti posljedica arteficijalnog ili subarhnoidalnog krvarenja i kod antraksne sepse. Ako se radi o arteficijalnom krvarenju koje je prouzrokovano lumbalnom punkcijom, onda se likvor izbistri u drugoj i trećoj epruveti, a ako se radi o subarhnoidalnom krvarenju, onda je likvor jednako krvav u sve tri epruvete.

Pretrage u likvoru

U likvoru se broje ćelije, određuje količina bjelančevina, šećera i hlorida, zatim traže uzročnici direktno U sedimentu, mrežici i u kulturi, kao i serološke pretrage. Koje od ovih pretraga će se raditi u likvoru, zavisi od uzročnika na koga se sumnja da je izazvao patološki proces na meningama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.