Guillain-Barre
Guillain-Barre

Definicija

Dosta česta i važna bolest u dječjoj dobi praćena upalnom postinfekcioznom motoričkom, ali i senzornom neuropatijom.

Etiologija

Vjerovatno se radi o alergijsko-imunološkoj reakciji prema proteinskoj komponenti mijelina koji je prethodno bio oštećen u toku akutnih virusnih bolesti ili imunizacije. Nekad se javlja već poslije prve godine života, nakon infekcije Ebstein-Barrom, Coxsackiem, influencom, CMV i još nekim drugom uzrocima.

Klinička slika

Manifestira se simetričnom parezom proksimalne muskulature donjih ekstremiteta, uz brzo širenjei pa može zahvatiti cijelo tijelo. Javlja se hipotonija, arefleksija i povremena radikularna bol. Može se javiti meningizam i ataksija (senzibilni jače zahvaćeni) pa to može uputiti na pogrešnu dijagnozu. Ako simptomi i dalje progrediraju, može se javiti bulbarna paraliza sa zahvaćenošću respiracije: Landryeva paraliza. Bolest se počinje popravljati već nakon 10-20 dana, ali mogu ostati oslabljeni refleksi i može imati i nepovoljan tok u 10-15% slučajeva koji uzrokuje trajno hipotonično arefleksno stanje.

Dijagnoza

  • CLS: albumino-citološka disocijacija
  • ENG smanjena brzina motoričke provodljivost, nekad i senzorne
  • EMG pokazuje znakove denervacije

Diferencijalno dijagnostički

Potrebno je isključiti poliomijelitis i virusni meningoencefalitis.

Liječenje

Terapija nije potrebna, već nadzor nad respiratornom muskulaturom (respirator), zatim u prvim danima plazmafereza, a nakon 7 dana kortikosteroidi. Danas se više vjeruje IV primijenjenim gama-globulinima.

Ako je bolest ušla u hroničnu fazu primjenjuju se gama-globulini i citostatici po protokolima.