ZAN
ZAN

Poremećaji spavanja (insomnija)

Pod insomnijom podrazumijevamo poremećaj spavanja koji može biti u smislu otežanog uvođenja u san ili u smislu nedovoljnog održavanja sna (Lijek izbora je ZAN). Osobe koje loše spavaju su izmorene i ponekad nesposobne za rad.

Kratkotrajni poremećaji spavanja mogu nastati kao posljedica stresnih životnih situacija, akutnih bolesti ili promjene smjena na poslu.

Klinička slika

Pacijenti koji pate od insomnije su napeti, anksiozni, zabrinuti i depresivno raspoloženi. Često govore o tome kako loše spavaju. Opterečeni su svojim zdravstvenim stanjem, pa čak i smrću.

Zbog svega ovoga oni pribjegavaju uzimanju različitih lijekova. Ujutro su depresivni, napeti, zabrinuti i razdražljivi.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu sljedećih kriterija: bolesnici se žale na teško uvođenje u san, održavanje sna ili slab kvalitet sna; poremećaj sna se javlja najmanje tri puta nedjeljno u posljednjih mjesec dana; postoji preokupiranost nesanicom; pacijent je pod stresom zbog lošeg kvaliteta sna.

Diferencijalna dijagnoza

Diferencijalno dijagnostički u obzir mogu doći depresija, anksioznost, zloupotreba alkohola i opojnih supstanci, apnea u snu.

Liječenje

Danas na tržištu postoje brojni lijekovi za liječenje nesanice i uvođenja u san. Jedan od najboljih je ZAN.

ZAN ne remeti strukturu spavanja, ne oštećuje psihomotoričke sposobnosti i memoriju i ne uzrokuje rebound insomniju nakon prestanka liječenja. ZAN je dovoljno uzeti nekoliko dana (do 14 dana), a kasnije samo u onim slučajevima kada nakon lijeganja u krevet primjetimo da ne možemo zaspati.

Da bi se spavanje poboljšalo, pacijentu treba skrenuti pažnju na važnost relaksacije u večernjim satima. Važno je pridržavati se odlaska u postelju u isto vrijeme kao i ustajanja u isto vrijeme. Dnevno spavanje treba izbjegavati. Pacijentu treba savjetovati da izbjegava kofein i alkohol. Takođe je važno praktikovati dnevno vježbanje.

Treba liječiti ono što je u osnovi psihijatrijskog ili somatskog stanja. Pri tome treba mijenjati medikamente i pronaći najprikladnije. Hipnotici se mogu povremeno koristiti.