Osteohondroza

Osteohondroza
Osteohondroza

Definicija

Osteohondroza (Osteonekroza, Avaskulne nekroza) znači “koštana smrt”.

Etiopatogeneza

Ovo je grupa bolesti nepoznatog uzroka koja se karakterizira prekidom dotoka krvi u dijelove gdje se odvija mineralizacija kosti odnosno okoštavanje. Uzrok nastanka ove bolesti je nepoznat.

Klinička slika

Osteohondroza ili osteonekroza se odnosi na proces izazvan poremećajem ili prestankom opskrbe krvlju osifikacionih centara kosti. Bol je glavni simptom bolesti. Razlikujemo više oblika bolesti:

Pertes bolest – u ovom slučaju proces se dešava na glavi bedrene kosti koja je u bliskom dodiru sa zdjelicom i čini zglob kuka. To nije često oboljenje, sreće se kod 1od 10000 djece. Kod dječaka u dobi između 3. i 12. godine, ova bolest je 4-5 puta češća nego kod djevojčica. Najveća učestalost je između 4. i 9. godine. Kod većine djece hramanje je prvi znak bolesti, praćen jačim ili slabijim bolom u kuku, ponekad i bez bolova. Obično je zahvaćen jedan kuk, ali u 10% slučajeva proces je obostran. Pokretljivost u kuku je ograničena i uglavnom bolna. Prognoza je bolja ako je dijete mlađe od 6 godina.

Oboljenje Ozgud – Slater – bolest je posljedica ponovljenih ozljeda koje vrši tetiva natkolenog mišića na mjestu hvatišta za prednju površinu potkoljeni kosti. Sreće se kod 1% adolescenata, češće kod onih koji se bave sportom. Bol se pojačava pri aktivnostima kao što su trčanje, skakanje, hod uz i niz stepenice i klečanje. Karakteristična je osjetljivost ili bol, ponekad udružen s otokom na mjestu hvatišta patelarna tetive (tetive natkolenog mišića koja prelazi preko čašice) za potkoljeni kost – Golenjača.

Severova bolest – zove se i “kalkanearni apofizitis”. To je osteohondroza na mjestu gdje se Ahilova tetiva (tetiva mišića stražnje strane potkoljenice) pripaja za petnu kost. To je jedan od najčešćih uzroka boli u peti u pedijatriji. Severova bolest je posljedica fizičke sile vučenja i mnogo je češća kod dječaka. Obično počinje između 6. i 10. godine života bolom u predjelu pete i ponekad hramanje nakon fizičke aktivnosti i dužeg hoda.

Frajberg bolest – je osteonekroza druge donožne kosti stopala. Njen uzrok je najvjerojatnije ozljeda. Ova bolest je rijetka i većinom se javlja kod djevojčica u adolescenciji. Bol se pojačava s tjelovježbom. Fizičkim pregledom liječnik može otkriti osjetljivost i ponekad otok u predjelu glavice druge donožne kosti.

Šojermanova bolest – ili juvenilna kifoza (okrugla leđa) je osteonekroza prstena između kralježaka. Mnogo je češća kod dječaka adolescentnog uzrasta. Većina ove djece ima loše držanje sa ili bez bolova u leđima. Bol ovisi o aktivnosti iu mirovanju obično popušta.

Dijagnoza

Dijagnoza se potvrđuje vizualnim metodama. Rendgenski snimak pokazuje redom, najprije rasparčavanje, spljoštavanje i sklerozu (povećanu gustoću, te kost izgleda belja na snimci). Često se uočava novoformirana kost koja ponovno obnavlja konture kosti.

Liječenje

Pertus bolest – djecu koja imaju ovaj problem, treba uvijek kontrolirati dječji ortoped. Liječenje ovisi o težini bolesti. U vrlo blagom obliku dovoljno je samo povremeno kontrolirati bolesnika. U težim slučajevima primjenjuje se liječenje s ciljem da se glava bedrene kosti zadrži unutar zgloba kuka. To je važno da bi glava bedrene kosti, kada dođe do stvaranja novog koštanog tkiva, zadržala svoj kuglast oblik. Da bi se to postiglo kod mlađe djece se stavljaju remeni koji drže kukove u razmaknute položaju. Kod starije djece se primjenjuju ortopedske intervencije (osteotomija tj.odsecanje ruba kosti da bi se glava zadržala u boljem položaju unutar udubljenja na zdjelici).

Oboljenje Ozgud – Slater -lečenje se bazira na prilagodbi stupnja fizičke aktivnosti tako da dijete nema bolove. Primjena leda nakon sportskih aktivnosti i odmor mogu smanjiti tegobe. Ovo stanje se smiriju tijekom vremena.

Severova bolest – nema potrebe za posebnim liječenjem izuzev prilagodbe stupnja aktivnosti da se dijete oslobodi bolova. Ukoliko to ne uspije, koristi se poseban uložak za petu. Vremenom se ovo stanje samo od sebe smiri.

Frajberg bolest – liječenje podrazumijeva odmor i poseban uložak za obuću s ispupčenjem tzv. metatarzalne jastučetom.

Šojermanova bolest – kao i prethodne i ova bolest ne zahtijeva posebno liječenje, već samo prilagodbu stupnja aktivnosti, praćenje iu težim slučajevima potporu kralježnice specijalnim pojasom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.