TRICHOMONAS VAGINALIS
TRICHOMONAS VAGINALIS

Trichomonas vaginalis, ovalnog je oblika ,posjeduje bičeve, a  najčešći je patogeni protozoa ljudi u razvijenim zemljama.Trichomonas vaginalis boravi u ženskom donjem genitalnom  traktua kod  muškarca u  uretri i prostati. U ovim sistemima se odvija njegova dioba. Parazit je jako otporan, ne javlja se u cističnom obliku. Trichomonas vaginalis pripada seksualno transmisionim oboljenjima.

Bolest urogenitalnog trakta koja se u velikoj većini slučajeva prenosi spolnim putem. Žene se smatraju rezervoarom infekcije (25%), a muškarac faktorom širenja u populaciji (4% manifestnih parazitonoša). Od nespolnih načina prenošenja bolesti treba izdvojiti kontaminirane sanitarne čvorove i kontaminirane instrumente koji se koriste u ginekološkom pregledu.

Mikrobiologija
Uzročnik bolesti je protozoa Trichomonas vaginalis. Trofozoit, flagelat, stanovnik rodnice i prostate. U vaginalnoj sluznici hrani se leukocitima i bakterijama.

Nastanak bolesti
Trichomonas vaginalis izaziva degeneraciju i deskvamaciju epitela vaginalne sluznice, što uzrokuje nakupljanje upalnih stanica u tom području.

Klinička manifestacija
U vagini se javlja upalni sekret, rijedak, bjelkast ili žućkast, često pjenušav, sladunjava mirisa, u kojem se mogu naći mnogobrojni trihomonasi i leukociti. Vrlo često se na osnovnu bolest nakalemi i gljivična i bakterijska flora, što jako pojačava upalu. Kod žena je ovakvo stanje vrlo neugodno. Tijekom dužeg vremenskog razdoblja akutna upala se smiruje i prelazi u kroničnu fazu. Kod muškaraca, trihomonijaza prolazi s blažim simptomima, najčešće pod slikom nespecifičnog uretritisa uz serozan iscjedak.

Dijagnostika
Dokazivanje uzročnika pod mikroskopom u nativnom preparatu.

Terapija
Metronidazol. Potrebno je istodobno liječenje seksualnih partnera.

Trihomonijaza je izmedju ostalog i seksualno transmisivno oboljenje koje se podjednako javlja kod muskaraca i zena.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.