Tumori na jajovodima se vrlo rijetki.

Benigni tumori jajovoda

Od benignih mogu se vidjeti fibromiomi jajovoda u obliku manjih ili većih izraslina, čvrste konzistencije, dobro ograničeni od okoline, slobodno pokretljivi. Javljaju se jednostrano, ne daju gotovo nikakve simptome i bez kliničkog su značaja.

Maligni tumori jajovoda

Od malignih tumora na jajovodima vrlo rijetko sreće se karcinom koji počinje od cilindričnog žlijezdastog epitela jajovoda. Maligni proces brzo zahvata i infiltriše zid tube i u daljnjem razvoju uskoro može da pređe, i prelazi ako se bolest ne otkrije i operativno ne intervenira, na neposrednu okolinu, odnosno na susjedne organe.

To dovodi do sraslina neoplazmatičnim tkivom zahvaćenog organa s okolinom. Bolest u početku obično protječe ne izazivajući posebne tegobe i smetnje, pa se može reći da ranih simptoma nema. Prvi simptomi karcinoma jajovoda su nekarakteristični i dugo ne ukazuju na pravu prirodu bolesti. Zbog toga se bolest obično kasnije, najčešće slučajno otkriva.

Jedan od čestih simptoma koji navodi da se posumnja na tubarnu lokalizaciju malignog procesa je povremeno, naglo, profuzno otjecanje iz rodnice sukrvice. Naglo otjecanje tekućine koja ima izgled iscjetka ispranog mesa javlja se zbog povremenog pražnjenja oboljelog jajovoda izazvanog kontrakcijom njegove, sadržajem rastegnute muskulature. Čak i u to vrijeme sam ginekološki pregled ne pruža definitivnu dijagnozu, jer je palpatorni nalaz pri pregledu nekarakterističan.

U toj situaciji veliku pomoć u otkrivanju karcinoma jajovoda može pružiti pregled vaginalnog sekreta po metodi papanikolau. Ako pri tome nalaz pozitivan, a histološki pregled endocerviksu i endometrija ne pokazuje znakove malignosti, onda se s puno razloga može posumnja na karcinom jajovoda, naročito ako postoji jednostrano zadebljanje jedne od adneksa.

U izvjesnim slučajevima u otkrivanju karcinoma jajovoda može pomoći i pregled sedimenta punktata dobivenog iz adneksnog tumora. Zbog toga i ovu metodu u suspektnim slučajevima treba češće koristili.

Isto tako, veliku dijagnostičku pomoć može pružiti pregled ultrazvukom i celioskopija. No, definitivna dijagnoza se ipak postavlja histološkim pregledom operativno odstranjenog jajovoda.

Kad se postavi dijagnoza karcinoma jajovoda u ranijem stadijumu bolesti, terapija je operativna. Pritom se odstranjuje maternica s obostranim adneksima. Nakon operacije provodi se zračenje ionizirajućim zrakama. Ako se bolest otkrije u kasnom, uznapredovalom stadijumu, u liječenju se koristi samo zračenje i citostatici.

Zbog relativno kasnog otkrivanja bolesti, kasno provedene terapije i prirode malignog procesa, prognoza karcinoma jajovoda je relativno loša.

Osim karcinoma izuzetno može javiti i sarkom jajovoda, ali on je izvanredno rijedak i sa oskudnom simptomatologijom. Vrlo je maligan.