Žene i mladi skloniji samoubistvu

Suicid
Suicid
Suicid
Suicid

Više od osam miliona odraslih u Sjedinjenim Američkim Državama tokom godinu dana razmišlja da se ubije, a preko dva miliona pravi i planove kako da to učini, saopštili su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u toj zemji.

Studija CDC ukazuje da su žene, stanovnici bijele rase i osobe mlađe od 30 godina sklonije razmišljanju o samoubistvu nego predstavnici ostalih grupa u SAD.

I među građanima različitih američkih saveznih država postoje velike varijacije u suicidalnom ponašanju, pa dok u Juti jedan od 15 odraslih ozbiljno razmišlja o samoubistvu, dotle u Džordžiji to čini samo svaki 50-ti.

Te varijacije se dijelimično pripisuju demografskim razlikama, jer neka država,na primjer, može da ima više mladog ili više ženskog stanovništva. Osim toga, uzrok razlika od države do države može da bude i različita dostupnost zdravstvene zaštite.

Raznovrsnost u suicidalnom ponašanju među federalnim jedinicama SAD zahtjeva više, a ne samo jednu strategije borbe protiv ovog problema, ističe se u izveštaju CDC.

Ova studija, na bazi podataka iz 2008. i 2009. godine ukazuje da je preko milion odraslih Amerikanaca u nekom trenutku pokušalo samoubistvo.

Stanovnici Rod Ajlenda, najmanje savezne države koja je na jugoistoku SAD, su najskloniji pokušajima samoubistva – jedan od 67 pokuša da prekrati sebi život.

Oko 35.000 Amerikanaca svake godine u tom pokušaju uspije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.