Muče vas akne, fleke ili ožiljci? - Zdravlje, medicina, lijecenje, zdravstveni portal
Akne

Muče vas akne, fleke ili ožiljci?

Akne
Akne

Akne vulgaris predstavljaju hronično zapaljensko oboljenje lojnih žlijezda za čiji nastanak su odgovorni mnogi faktori: nasljedje, hormonski status, suženje izvodnog kanala lojne žlijezde, bakterija Propyonibacterium acnes, imunitet i dr.

Promjene su najizraženije na koži lica u tzv. T-zoni: čelo, nos i brada, a javljaju se i na obrazima, kao i na leđima i grudnom košu, odnosno na mjestima gdje su lojne žlijezde najaktivnije.

I ako većina ljudi smatra da je laser novina u medicini u oni se već duži period koriste u liječenju svih estetskih promjena na koži, a sa velikim uspjehom i lasersko liječenje akni kao i posljedica nepravilno liječenih akni kao što su fleke i ožiljci.

U zavisnosti od težine kliničke slike akne mogu biti blage, u vidu komedona, srednje sa pojavom papula, umjereno teških sa pojavom papulopustula i teški oblici sa nodusima i cistama.

Ako kliničkom slikom dominiraju akne, crvenilo, tada Nd.YAG laser talasne dužine 1064nm ima jako protivupalno dejstvo, brzo i efikasno “suši” bubuljice, odmašćuje kožu i smiruje postinflamatorno crvenilo a djeluje i na hiperpigmentacije zaostale poslije zapaljenja. Prva serija tretmana podrazumjeva 4 terapije tokom dvije nedelje a kasnije se predlaže održavanje prema kliničkoj slici.

Ako kliničkom slikom dominiraju fleke, crvene ili smeđe boje obično se upotrebljava:

 • V-BEAM laser talasne dužine 595 nm, koji prepoznaje crvenu boju, apsorbuje se od strane hemoglobina u krvnim sudovima i na taj način obezbojava postojeće crvene i smeđe flekice ali i snažno ubrzava regeneraciju sviježih ožiljaka. Radi se 2-4 puta , sa razmacima od po mjesec dana.

Ako kliničkom slikom dominiraju stari ožiljci od akni u boji kože koristi se:

 • FRAXEL laser koji spada u red Er.YAG lasera talasne dužine 2940nm koji ima poseban dodatak za frakcionisanje postojećeg laserskog snopa. Pored finog odstranjivanja površnog sloja kože, on dovodi i do stvaranja novih kolagenih vlakana koji popunjavaju defekte kože, ali istovremeno i potiskuje stara i oštećena vlakna u dubinu i na taj način briše ožiljke, strije i vrlo duboke bore.

Pored fantastičnih rezultata u rješavanju svih nepravilnosti sa površine kože, ovaj laser je nezamjenljiv i kao istovremeni lifting efekat u zatezanju kože lica. Tretman traje 40 minuta, a nakon tretmana se javlja crvenilo kože koje traje od 6-48 sati. Efekat je vidljiv već nakon prvog tretmana, ali za konačno rješenje problema potrebno je izvesti nekoliko procedura u zavisnosti od stanja kože.

Terapija medicinskim laserima je apsolutno bezbjedna, bezbolna i konforna za pacijente, a efikasna u vrlo kratkom periodu.Terapiju sprovodi ljekar dermatolog uz dobru saradnju sa pacijentom što je neophodno za uspješno liječenje.

Tags:  , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

One comment to Muče vas akne, fleke ili ožiljci?

 • Ranka Vojnic Zelic  says:

  Jako ljepo napisan artikal. Samo bih dodala da je laserski tretman dosta neugodan i nije bas tako bezbolan kao sto ste napisali, ali je definitivno veoma efikasan 🙂 Promjene nastale na kozi usljed akni ne mogu se trajno otkloniti ali se moze smanjiti vidljivost i poboljsati u manjoj mjeri ostecenost koze. U ovom slucaju najveca vaznost je edukovati pacijenta o prevenciji i njegi zdrave koze, da bi se sto bolje zadrzali rezultati ovih tretmana.
  Ranka Vojnic Zelic
  Laserski Tehnicar i Esteticar
  jedinoja27@yahoo.com

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>