Pseudomonas

Pseudomonas aeruginosa
Pseudomonas aeruginosa

Rod pseudomonas obuhvata vise znacajnih vrsta koje izazivaju razlicita oboljenja kod ljud i zivotinja. Najznacajniji je pseudomonas aeruginosa koji izaziva raznovrsne infekcije i najcesci je uzrocnik intrahospitalnih infekcija, pored njega vazni su i pseudomonas mallei (izaziva maleus) i pseudomonas pseudomalei.

Pseudomonas aeruginosa

Morfologija:

Gram negativni bacili koji nemaju kapsulu i ne stvaraju spore. Pokretne su imaju jednu polarnu flagelu. Takodje posjeduju i fimbrije. Aerobni su.

Kulturelne osobine:

Dobro raste na obicnim podlogama u aerobnim uslovima na temperaturi od 37C. Kolonije psudomonasa su krupne, razlivene i stvaraju karakteristican pigment plavo zelene boje koji se naziva piocijanin i koji stvara jak miris lipa. Sve vrste pseudomonasa su izuzetno otporne na faktore spoljasnje sredine, dezinficijense i antibiotike zbog toga su cesto uzroci hospitalnih infekcija.

Biohemijske osobine:

Veoma sabo fermentativna bakterija, ispituje se na biohemijskoj seriji:

  • Glukoza +
  • Laktoza –
  • H2S –
  • Indol –
  • Urea –

Antigena gradja:

Posjeduje grupno specificna O-antigen i tipski specifican H-antigen.

Patogenost:

Pseudomonas aeruginosa je veoma rasiren u spoljasnjoj sredini i crijevima covjeka i zivotinja. Izazivac je infekcija rana, opekotina i svih drugih sistema covjeka.

Faktori virulencije su endotoksini i egzotoksini. Egzotoksin inhibira sintezu proteina. Produkuje i veliki broj egzoenzima koji ostecuje tkiva.

Mikrobioloska dijagnostika:

Materijal je razlicit u zavisnosti od lokalizacije gnojnog procesa. Uzimaju se brisevi rana, opekotina, oka, uha, sputum, urin.

Kulturelno ispitivanje:

Karakteristicne kolonije su plavo zelene boje i mirisu na lipu koji upucuju na pseudomonas aeruginosu, a zatim se ispituju na biohemijskoj seriji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.