Centella asiatica

Centella asiatica
Centella asiatica
Centella asiatica
Centella asiatica

Centella asiatica (Gotu Kola) je jednogodišnja biljka iz porodice Mackinlayaceae. Ima lišće nalik na bubreg i sitne cvjetiće ružičasto crvene boje. Raste u močvarnim područjima Indije, Pakistana, Južne Afrike, Australije i Južne Amerike. Voli sjenovita ili polusjenovita mjesta. Tlo na kojem raste treba biti bogato, pjeskovito i konstantno vlažno.

Poznata je kao biljka koja pospješuje dugovječnost. Obilno se koristi u staroj kineskoj i ayurvedskoj medicini. Povećava mentalnu oštrinu i pamćenje, gradi vezivno tkivo, jača vene i kapilare i poboljšava cirkulaciju, smanjuje bol i oticanje vena, koristi se u liječenju kožnih bolesti, djeluje kao blagi diuretik.

Upotreba

Centella asiatica ili Gotu Kola se koristi u fitoterapiji kod reumatskih bolesti, kutanih afekata i površinski kod rana koje sporo zacjeljuju, leproznih ulkusa i cikatrizacije nakon operacije. Periferni je vazodilatator i diuretik. Topikalno se ekstrakt koristi i u tretmanima celulita.

Farmakološko djelovanje

Istraživanja na životinjama pokazala su učinkovitost kod zacjeljivanja rana, upale, želučanog i duodenalnog ulkusa, zatim depresivno djelovanje na središnji živčani sustav, relaksirajuće djelovanje na crijeva i maternicu, hipertenzivno djelovanje. Svježi sok zeleni nije pokazao antibakterijska svojstva, iako su ona dokazana za aziatikozid. Biljka je pokazala i blago antitumorsko djelovanje. Klinička istraživanja pokazala su učinkovitost kod psorijaze, zacjeljivanja rana i hipertrofnih ožiljaka. Potrebno je još dosta dizajniranih istraživanja da bi se sve navedeno potvrdilo.

Nuspojave

Oralna primjena može uzrokovati pruritus po cijelom tijelu. Prijavljen je osjećaj pečenja nakon primjene na koži, ali nije razjašnjeno što ga je tačno uzrokovalo. Istraživanje na štakorima je dokazalo spermicidno djelovanje i smanjenje plodnosti kod ženki.

Kontraindikacije

Tvrdi se da gotu kola može uzrokovati fotoosjetljivost. Nema dokumentiranih interakcija, ali je potreban oprez pri upotrebi lijekova istog ili suprotnog djelovanja. Gotu kola je abortiv i uterolitik te utječe na menstruacijski ciklus. Zbog ovih svojstava kontraindicirana je tokom trudnoće i dojenja.

References

1. United States Department of Agriculture. “Plant Profile for Centella asiatica”. Retrieved 15 July 2012.

2. “Pharmacological Review on Centella asiatica: A Potential Herbal Cure-all.”. Indian J Pharm Sci: 546-56. September 2010.

3. Meschino Health. “Comprehensive Guide to Gotu Kola (Centella asiatica)”. Retrieved 15 July 2012.

4. “Leaf Extract Treatment During the Growth Spurt Period Enhances Hippocampal CA3 Neuronal Dendritic Arborization in Rats”. Evid Based Complement Alternat Med: 349-57. September 2006.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.