Maligni tumori pankreasa

Karcinom gušterale
Karcinom gušterale

Definicija

Rak gušterače je naziv za maligni tumor gušterače. Nije tako čest kao ostali tipovi raka i postotak izlječivosti od te vrste karcinoma je najmanji. Kasno uzrokuje smetnje i kad se otkrije, najčešće je već u uznapredovalom stadiju i nije ga moguće operacijom odstraniti. Više od 95% pacijenata umire u roku od dvije godine nakon dijagnoze. U 95% slučajeva radi se o adenokarcinomu, a ostalih 5% uključuju tumore različite prirode. Najčešći faktori rizika su: starija životna dob, pušenje, ishrana pretjerano bogata mastima, a siromašna voćem i povrćem, debljina, smanjena fizička aktivnost, te ranije bolesti kao pankreatitis, dijabetes i ciroza jetre. Najčešće oboljevaju ljudi u čijoj je bliskoj porodici već bilo oboljelih od raka gušterače, raka ili polipoze debeloga crijeva, porodičnog raka dojke, nasljednog pankreatitisa, melanoma i raka jajnika Češći je kod muških nego kod ženskih osoba.

Klinička slika

Simptomi bolesti se ne pojavljuju ili su zanemarivi do uznapredovalog stadija bolesti. Kad se pojave, direktno zavise od lokalizacije i veličine tumora. Najčešće se javlja bol u gornjem dijelu stomaka ili u leđima, često sa širenjem pod lopatice, pojačava se nakon jela ili kod ležanja. Opća slabost, gubitak apetita i znatan gubitak težine karakteristični su za rak gušterače. Mogu biti prisutni mučnina i povraćanje, čak i duže vrijeme nakon uzimanja obroka, žutilo kože, očiju i tamna mokraća.

Jedan oblik tumora može uzrokovati smetnje u količini izlučivanja inzulina ili drugih hormona, što izaziva niz smetnji u probavljanju hrane, posebno masnoća, kao i probleme u razgradnji šećera, pa čak i razvitak dijabetesa. Često je ozbiljna depresija prvi simptom bolesti.

Dijagnoza

Najtačnija i najisplativija metoda uspostavljanja dijagnoze i ocjenjivanje proširenosti karcinoma je CT (kompjuterska tomografija) i pokazaće prisutne abnormalnosti u 75% slučajeva. Ako se radi o karcinomu koji nije moguće operisati i koji je već metastazirao, provodi se perkutana aspiracija iglom za histološku analizu. Ukoliko se CT-om ne pronađe tumor ili ga je moguće operisati, koristi se endoskopski ultrazvuk kako bi se otkrili mali tumori i odredio stepen proširenosti. Uobičajeni laboratorijski nalazi često su normalni. U 25 do 50% slučajeva javlja se hiperglikemija.

Liječenje

Parcijalna pankreatektomija (djelimično odstranjenje gušterače) ili pankreatikoduodenoktomija (odstranjenje gušterače i duodenuma) tzv. Whippleov postupak, jedino je što potencijalno može dovesti do izlječenja, no tumor je moguće odstraniti u svega 15% bolesnika, a izlječiv u 3%. Pri tome je petogodišnje preživljenje 15-20%.

Prevencija

  • Istraživanja pokazuju da je pušenje uzrok 20-30% slučajeva raka pankreasa.
  • Preporučuje se povećano uzimanje voća, povrća i žitarica uz smanjeno konzumiranje crvenog mesa.
  • Pretpostavlja se da uzimanje vitamina D smanjuje rizik od pojave raka pankreasa,kao i uzimanje vitamina B grupe, B12 i B6.