Bruceloza nije savremena bolest?

Brucella
Brucella
Brucella
Brucella

Analiza srednjovjekovnih kostiju pronađenih u Albaniji otkrila je tragove savremene infektivne bolesti koja pogađa ljude koji jedu nepasterizovane mliječne proizvode – bruceloze, saopštili su američki naučnici. Otkriće, objavljeno u “Američkom žurnalu fizičke antropologije”, pokazuje da je bruceloza postojala na prostoru današnje Albanije još od srednjeg vijeka.

Prvenstveno bolest životinja, bruceloza je uobičajena u ruralnim oblastima mediteranskog regiona i na ljude se prenosi konzumiranjem ovčjih i kozjih sireva koji su napravljeni od mlijeka zaraženih životinja.

Bolest ima simptome slične simptomima gripa, uključujući groznicu, malaksalost i gubitak težine, a prouzrokuje i oštećenja na kostima za koje su, u slučaju albanskih ostataka, istraživači prvobitno mislili da su rezultat tuberkuloze.

Kosti su pronađene u antičkom nalazištu Butrint nekadašnjoj rimskoj koloniji i ispostavi Vizantijskog carstva koji je napušten u srednjem vijeku zbog poplava.

Dva skeleta, koja su najvjerovatnije pripadala tinejdžerima iz perioda 10. do 13. vijeka imala su lezije na kičmi.

Istraživači Univerziteta Mičigen su sa međunarodnim arheološkim timom učestvovali u istraživanju lokaliteta i najnovijim metodama su analizirali pronađene kosti.

Utvrđeno je da su kosti negativne na tuberkulozu. Zbog teorije da i tuberkuloza i bruceloza prouzrokuju slična oštećenja na kostima, kosti su testirane na brucelozu i bile pozitivne.

“Nevjerovatno je da smo pronašli nešto novo u nečemu što je staro stotinama godina”, navodi se u saopštenju Univerziteta.

Izvor: Tanjug

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.