Upala pterigomandibularnog prostora

Pterigomandibularni prostor
Pterigomandibularni prostor
Pterigomandibularni prostor
Pterigomandibularni prostor

Pterigomandibularni prostor se nalazi između ramusa mandibule i muskulusa pterigoideusa medijalisa. On je u kontaktu sa parafaringealnim, infratemporalnim, parotidnim, submandibularnim i sublingvalnim prostorom, te se prema tome infekcija iz ovog predjela može širiti u sve prethodno navedene lože.

Infekcija najčešće potiče od donjeg umnjaka, a može biti i poslijedica davanja sprovedene anestezije za nervus alveolaris inferior.

Klinička slika

Prisutan je jako izražen trizmus, jaki bolovi, visoka temperatura, a ekstraoralni znaci zapaljenja su neznatno izraženi ili nedostaju. Može se pojaviti diskretan otok iza ugla donje vilice, koji je jako bolan na pritisak. Ramus mandibule spriječava pojavu otoka u predjelu obraza.

Vidi se otok i crvenilo sluzokože pterigomandibularnog prostora, a nepčani lukovi su pomjereni prema medijalno, tako da je sužen istmus faucium, što otežava gutanje, disanje i govor.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničkog i radiološkog pregleda.

Liječenje

Primjenjuju se visoke doze antibiotika, kad god je moguće inciziju učiniti intraoralno kroz sluzokožu na prednjoj ivici ramus mandibule, odmah iznad trigonuma retromolare. Vrši se drenaža pterigomandibularnog prostora.

Reference

1. Heberer G., Kole W., Tsclierne H. (Hrsg.): Chirurgie, Springcr Vcrlag, Berlin-Heiddbcrg-Nevv York, 1986.

2.Lmđmsdunidt Th. O. (Hrsg.): Pathophysiologische Grundlagen dcr Chirurgie, Georg Thieme Vcrlag, Stuttgart, 1975.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.