Protein koji liječi ebolu

Protein GRP 78
Protein GRP 78

Američki znanstvenici uspjeli su identificirati protein, za koji vjeruju da može liječiti veliki broj bolesti s velikim postotkom smrtnosti. Oni koriste kombinaciju lijekova koja podrazumijeva i vijagru, koja vrlo efektno pronalazi taj protein. Istraživači sa Virdžinija komonvelt sveučilišta zaključili su da protein GRP 78 može uništiti opasne ljudske viruse i bakterijske infekcije kao što su ebola, influenca i hepatitis kao i da nađe put do lijeka za rak mozga.

Prekliničke studije, koje vode američki univerziteti, objavljene su u Žurnalu stanične fiziologije, tvrde da kombinacija lijekova, zajednosa a vijagrom, gađaju GRP 78 protein. Kao rezultat, istraživači uspijevaju spriječiti umnožavanje gomile virusa u inficiranim stanicama, zbog čega su bakterije, koje su rezistentne na antibiotike, sada ubijene od običnih antibiotika. Tu je i dokaz da su matične stanice raka mozga ubijene.

“Zapravo napravili smo koncept da napadanjem proteina GRP 78, i još nekih srodnih, mi uništavamo stanice mozga, sprječavamo mogućnost virusa da se umnožava i ubijamo superbakterije običnim antibioticima”, rekao je vodeći u studiji Pol Dent.

Nakon proučavanja efekta na stanice raka, istraživači su istu kombinaciju lijekova upotrijebili na protein infektivnih bolesti. Viralni receptor na površini ciljane stanice se smanjio i samim tim je smanjena zaraznost, a potom je umnožavanje virusa kod inficiranih stanica također spriječena.

Ova otkrića, kažu znanstvenici, otvaraju mogućnost za liječenje virusnih infekcija za koje većina ljudi ne vjeruje da se mogu liječiti. Dent kaže da, u slučaju miševa, isti tretman sa vijagrom može ubiti stanice tumora a da ne povrijedi okolno tkivo, a sljedeći korak je otkrivanje i drugih mogućnosti ove metode.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.