Uzrok čestih glavobolja!!

Glavobolja
Glavobolja

Ukoliko često osjećate snažnu glavobolju, a vaš liječnik smatra da je s vama sve u potpunom redu, vrijeme je da pregledate svoj jelovnik. Istraživanje znanstvenika američkog Sveučilišta John Hopkins otkrilo je da smanjenje unosa soli za otprilike tri grama može smanjiti glavobolje za 31 posto.

Ispitanicima istraživanja, koji su jeli oko devet grama soli na dan, unos soli je najprije smanjen na šest grama, što je dovelo do prorjeđivanja glavobolja za otprilike 30 posto, što se dodatno potvrdilo nakon što su nakon nekog vremena unos soli smanjili na samo tri grama na dan. Znanstvenici pretpostavljaju da smanjen unos soli, odnosno natrija, doprinosi sniženju krvnog tlaka, što izravno utječe na smanjenje glavobolja budući da su one često izazvane visokim krvnim tlakom.

Hipertenzija odnosno visok krvni tlak povećava rizik i od moždanog udara, srčanog udara, bolesti bubrega, osteoporoze, pa čak i nekih vrsta karcinoma, te je vrlo poželjno smanjiti unos soli, koji utječe na smanjenje krvnog tlaka, pa posredno i na smanjenje rizika od spomenutih bolesti.

Prije svega, prestanite dosoljavate hranu u tanjuru. Potom, izbjegavajte dimljenu i usoljenu hranu, mesne prerađevine, grickalice tj. sve namirnice koje sadrže dodatnu so. Na glavobolju mogu utjecati i promjena vremena, nedostatak sna, umor i emotivni stres, kao i pretjerano konzumiranje alkohola i preskakanja obroka, pa se potrudite da eliminirate koliko god može određene uzroke glavobolje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.