Nedelja prevencije raka grlića maternice

Prevencija
Prevencija
Prevencija
Prevencija

U Evropi se svake godine, počev od 2007, u posljednjoj nedelji januara obilježava nedelja prevencije raka grlića maternice, oblika kancera od kojeg svake godine u zemljama Starog kontinenta oboli više od 60.000, a umre oko 30.000 žena.

Rak grlića materice jedan je od najčešćih malignih tumora. Ova vrsta kancera najčešće se javlja kod mlađih žena, između 35. i 50. godine života.

Doktor Nevenka Pavlović, načelnik Jedinice za kontrolu i prevenciju hroničnih nezaraznih bolesti Zavoda za javno zdravlje Beograda, objašnjava da je osnovni uzrok bolesti infekcija humanim papiloma virusom (HPV), ali i prisustvo dodatnih faktora rizika među kojima su najvažniji pušenje i oslabljen imunitet.

Po učestalosti u obolijevanju nalazi se odmah iza karcinoma dojke i malignih tumora debelog crijeva i rektuma. Samo na teritoriji Beograda u proteklih deset godina registrovano je oko 4.000 žena koje su oboljele od ove bolesti. Zbog ove vrste raka samo u Beogradu svake godine umire oko 100 žena. Najveći broj oboljelih žena starosti je od 40 do 59 godina – objašnjava Pavlovićeva.

Kancer grlića materice nastaje na donjem dijelu materice koji je okrenut prema vagini. Bolest počinje kada se jedan broj ćelija grlića materice promjeni i krene nekontrolisano da se umnožava. Dalje napredovanje nenormalnosti ćelija vremenom dovodi do prelaska ovih premalignih promjena u malignu bolest.

Većina promjena na početku bolesti nije praćena pojavom simptoma i može, kao i infekcija HPV, spontano da nestane bez ikakvog liječenja. Međutim, u nekim slučajevima razvoj bolesti poprimi drugi, nepovoljniji tok, kada premaligna promjena prerasta u rak grlića materice. Vrijeme potrebno za prelazak premaligne u malignu promjenu je nekoliko godina.

I pored toga što se rak grlića razvija veoma sporo, činjenica je da se samo kod jedne trećine oboljelih bolest otkrije na vrijeme. Veliki broj žena, naime, prvi put se javi ginekologu tek kada je bolest uzela maha.

Tada je liječenje teško i neizvjesno, a većina ovih slučajeva mogla se spriječiti da je bolest otkrivena na vrijeme i da se na vrijeme pristupilo liječenju.

Jedini način da se bolest otkrije u ranoj fazi jesu redovni ginekološki pregledi i Papanikolau test.

Ako se otkrije u ranoj fazi, rak grlića materice je potpuno izlječiv, i to uz primjenu jednostavnih metoda liječenja, i bez posljedica po budući život i rađanje. Pored redovnih pregleda, u prevenciji ove bolesti pomaže i vakcina, koju je najbolje primiti u uzrastu od 13 do 15 godina, odnosno prije početka seksualnih odnosa. Rak se, naravno, može pobjediti i pozitivnim stavom, zdravim načinom života i pravilnom ishranom.

Dvije vakcine

Danas su dostupne dvije vakcine, i obje štite od dva najčešća tipa HPV infekcije – tipa 16 i 18, za koje se zna da uzrokuju oko 70 odsto slučajeva raka grlića materice. S obzirom na to da ove vakcine ne štite od svih tipova HPV koji mogu dovesti do nastanka raka grlića materice, redovni ginekološki pregledi ostaju glavno sredstvo u borbi protiv ove bolesti i neophodni su i za žene koje su vakcinisane.

13 vrsta HPV-a prouzrokuje bolest

Rak grlića materice prouzrokuju humani papiloma virusi (HPV). Postoji više od 100 vrsta HPV-a, od kojih oko 13 može prouzrokovati kancer. Oni se obično dobijaju polnim putem i lako se prenose s jedne osobe na drugu bilo kakvim kontaktom kože, a ne samo seksualnim odnosom. Virus je toliko rasprostranjen da ga je većina odraslih, oko 70 odsto ljudi, imala u nekom periodu života.

Danas postoje dvije vakcine koje mogu da zaštite od dva najčešća tipa ovog virusa (16 i 18) koji uzrokuju dvije trećine raka grlića. Važno je vakcinu primiti prije nastanka infekcije virusima. Jedna od ove dvije vakcine takođe štiti od infekcije sa HPV tipovima 6 i 11, koji uzrokuju većinu genitalnih bradavica.

Faktori rizika:

 • Postojanje drugih polno prenosivih i veneričnih bolesti
 • Infekcija humanim papiloma virusom visokog rizika
 • Pušenje i pasivno pušenje
 • Pad imuniteta
 • Infekcija HIV virusom
 • Loša i neredovna ishrana
 • Višegodišnja upotreba hormonskih preparata
 • Loša higijena
 • Veći broj seksualnih partnera
 • Veze sa promiskuitetnim muškarcima
 • Rano stupanje u intimne odnose
 • Postojanje raka grlića materice u familiji

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.