Doživotna kazna zatvora bolničaru zbog zločina nad pacijentima

Niels H.
Niels H.

Bivši njemački bolničar osuđen je u četvrtak na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva dvoje pacijenata, a moglo bi mu se suditi i za zločine nad više desetaka pacijenata bolnice u Delmenhorstu u kojoj je bio zaposlen.

Niels H. (38) je optužen da je između 2003. i 2005. davao injekcije umirućim pacijentima da bi ih potom reanimirao te dokazao da uspješno obavlja taj medicinski zahvat, nastojeći impresionirati kolege te od pacijenata dobiti zahvalnost jer ih je spasio od smrti. Iako je optužen za tri, dokazana su mu dva ubistva jer za treće nije bilo dovoljno dokaza.

Međutim, psihijatrijski vještak kazao je ranije sudu da mu je Niels H. priznao da je uzrokovao smrt 30 pacijenata, dok ih je 60 kojima je ubrizgao smrtonosnu injekciju preživjelo.

Postoje i sumnje da je broj njegovih žrtava i daleko veći. Policijska istraga uključuje najmanje 200 smrtnih slučajeva, uključivo i u drugim klinikama u kojima je radio.

Niels H. (38) od 2008. služi sedmoipogodišnju zatvorsku kaznu, nakon presude iz te godine prema kojoj je proglašen krivim za pokušaj ubistva u bolnici u Delmenhorstu, prenosi Jutarnji.hr.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.