Prva transplatacija glave najavljena za 2017.

Transplantacija glave
Transplantacija glave

Rus Valeri Spiridonov, mogao bi biti prvi čovjek na svijetu kojem će biti transplantirana glava. Spiridonov, 31 – godišnji inžinjer i programer, pati od Verdnig-Hofmanove bolesti, rijetkog genetskog oboljenja koje postupno topi njegove mišiće.

On se dobrovoljno prijavio za ovu operaciju, koja bi trebala biti urađena u Kini do prosinca 2017. godine.

Glava se presađuje na novo tijelo

Spiridonovljeva glava biće, kako se najavljuje, transplantirana na novo tijelo. Rus koji je prikovan za invalidska kolica tvrdi da ne planira se predomisli pošto je njegovo zdravstveno stanje sve lošije.

Operacija bi trebala trajati 36 sati i košta 11 milijuna dolara, javlja Russia Today.

Glavni kirurg biće doktor Serđo Kanavero, Talijan, neurokirurg koji je izazvao buru reakcija zbog najave da zna kako se ljudska glava može transplantirati sa jednog na drugo tijelo.

Prema riječima doktora Rehn Xiaoping, koji će sudjelovati u timu doktora Kanavera, do operacije će doći samo ukoliko testovi pokažu da sam postupak ima šansu da bude uspješan.

Operacija će se, kako se navodi, obaviti u Kini u medicinskom sveučilištu Harbin.

Slični postupci su već obavljani s različitim uspjehom na miševima, psima i majmunima, tako da liječnici ne znaju što se može dogoditi tijekom operacije i kako će se Spiridonov osjećati kada se probudi.

On će, poslije operacije, biti u induciranoj komi mjesec dana. Tijekom tog razdoblja primaće injekcije koje će pokušati spriječiti odbacivanje tkiva glave i tijela.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.