condylom
condylom

condylomata-acuminata

Šiljate bradavice stidnice i vagine (condylomata acuminata)
To su bradavičasti izraštaji koji se javljaju

  • najprije pojedinačno oko introitusa vagine, obično prvo u predjelu medice,
  • da bi se kasnije proširili na kožu većeg dijela stidnice, sluznicu vagine i grlića materice.

Pojedinačni kondilomi su svijetlo crvenkaste boje, na peteljci i vrhu su  zašiljeni. Kasnije mogu toliko da se namnože, naročito na koži međice, da čine široku ploču sabijenih i slivenih pojedinačnih bradavica.

Posljedica su virusne infekcije, a javljaju se najčešće kod žena sa obilnom vaginalnom sekrecijom i kod onih koje ne vode dovoljno računa o higijeni polnih organa. Mogu da se jave i u trudnoći.
U početku ne daju nikakve simptome, a kasnije ih sama žena osjeti pipanjem.
Koža zaposjednuta šiljatim bradavicama i potkožno tkivo ispod nje postaju krti, te ukoliko se radi o trudnicama, pri porođaju lahko dolazi do rascjepa na međici, koji obično ne zarastaju per primam.

Zbog toga kondilome treba još prije porođaja operativno odstraniti. U slučaju pojedinačnih kondiloma mogu se u terapiji koristiti blaga kaustična sredstva. Zadovoljavajući rezultati postižu se premazivanjem podofilinskom mašću, ali je mnogo pouzdanije ako se pojedinačni čvorići otklone elektrokoagulacijom ili operativno.
Pri skidanju šiljatih kondiloma treba voditi računa da neki ne zaostane, jer će u tom slučaju doći do ponovne pojave oboljenja.

Prostrane plaže šiljatih kondiloma treba obavezno operativno odstraniti, sijekući makazama njihove peteljke, a zatim oštrom kiretom skinuti ostatak peteljki sa površine sluznice i kože. Krvarenje pri tome je minimalno i ne predstavlja nikakvu prepreku za intervenciju. Kožu po intervenciji na mijestu odstranjenih kondiloma treba posuti sulfonamidskim ili penicilinskim prahom ili na nju staviti gazu natopljenu rastvorom nekog antibiotika.

OSTALA OBOLJENJA STIDNICE

Na sluznici se mogu pojaviti izvjesna ulcerozna oboljenja. Prost ulkus stidnice ili ulkus vulve akutum (Lipschutz) bez većeg je dijagnostičkog i terapijskog značaja. Treća venerična bolest – meki šankr ili (ulcus mole) prenosi se polnim odnosom, a izaziva je Dikrejev bacil. Nekoliko dana po odnosu, na bilo kom dijelu stidnice, javlja se početna lezija u vidu papule ili pustule, čiji centar nekrotiše, te nastaje ulkus izreckanih, strmih i podrivanih ivica sa zagnojenim dnom. Zbog težnje ka autoinokulaciji može se stvoriti i više istovremenih ulceracija kod iste bolesnice. Ako je opšte stanje teško, higijenske prilike loše, a ishrana slaba, može doći do brzog i nekontrolisanog širenja lezije i stvaranja tzv. fagedeničnog ulkusa. Inače se ovo danas rijetko oboljenje lahko liječi lokalnom upotrebom antiseptika i antibiotika. U ovoj bolesti vrlo rijetko dolazi do bolnog otoka odgovarajućih limfnih žlijezda sa težnjom ka supuraciji.
Primarna luetička lezija javlja se na vulvi u vidu ulkusa. Ona se kod žena otkriva znatno rijeđe nego kod muškaraca, jer se kod žena bolest lakše previdi u ovom stadijumu. Primarna lezija se češće zapaža na sluznici nego na vagini. Lezija se javlja na oko 20 dana po infekciji. Bolest počinje malom bubuljicom koja uskoro ulceriše, te nastaje ulceracija nešto iznad površine kože, crvenkaste ili crvenomrke boje, bezbolna, indurisana, čvrstih zidova. Bliža i dalja okolina ulkusa je manje ili više edematozna i neosjetljiva. Infekcija uskoro zahvata regionalne, a zatim i ostale limfne žlijezde tijela, koje postaju uvećane, čvrste, pojedinačno otečene, bezbolne i nemaju težnju ka zagnojavanju. Ukoliko se prvi stadijum bolesti previdi, bolesnica rano osjeti opšte tegobe koje prate prelaz prvog u drugi stadijum – glavobolju, opštu slabost, izraženu anemiju, jak porast temperature itd.
U drugom stadijumu bolesti karakteristična je pojava širokih kondiloma – Condilomata lata, koji se lokalizuju na koži stidnice i u okolini čmara. Ove promjene odgovaraju makulama i papulama koje se istovremeno javljaju na koži drugih dijelova tijela bolesnice. Široki kondilomi su vlažne površine, bogati spirohetama, uzdignuti iznad ravni ostale kože, okrugli ili ovalni, često poredani u grupama. U ovom stadijumu bolesti bolesnica je veoma infekciozna, te je opasna po okolinu. Zbog toga je treba izolovati i podvrgnuti intenzivnom liječenju.

1 Trackback / Pingback

  1. Verrucae ili bradavice

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.