Kolike su šanse da dobijete HIV?

HIV
HIV
HIV
HIV

Heteroseksualna osoba inficirana HIV-om prenjeće virus partneru jednom u 900 slučajeva nezaštićenog seksa, pokazala je studija sprovedena u Africi.

„Tačan broj seksualnih opštenja potrebnih za prenošenje virusa zavisi od količine samog virusa u krvi inficiranog“, rekao je Džejms Hjudžs sa Univerziteta Vašington u Sijetlu.

Osobe sa veoma visokom koncentracijom virusa (poput onih nedavno zaraženih) mogu da imaju odnos svega 10 puta i da prenesu infekciju.

Ovo otkriće je doprinjelo ideji da je najbolji način za redukovanje prenošenja HIV-a zapravo smanjenje koncentracije virusa u krvi, što je moguće postići određenim lijekovima.

Naučnici smatraju da bi se prenošenje tako moglo umanjiti za čak 96 odsto.

Kondomi su takođe veoma efikasni i redukuju prenošenje za 78 odsto, a muško obrezivanje za 47 odsto.

Najnovija studija je obuhvatila 3.297 parova iz Afrike od kojih jedan partner bio zaražen. Mjeren im je nivo virusa u krvi, a svakog mjeseca su podnosili izveštaj o tome koliko su puta imali odnose i da li su koristili zaštitu.

Nezaraženi partneri su testirani periodično kako bi se utvrdilo da li su se inficirali.

86 prenosa se dogodilo tokom trajanja studije. Muškarci su dvostruko češće prenosili HIV svojim partnerkama, što se može dovesti u vezu sa većom koncentracijom virusa u njihovoj krvi.

Izvor. B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.