Lumbalna punkcija

lumbalna punkcija
lumbalna punkcija1

Promjene u karakteristikama i sastavu likvora imaju veliki dijagnostički značaj. U cilju dobijanja likvora za pregled neophodno je da se obavi punkcija subarahnoidalnog prostora, najčešće na lumbalnom nivou ispod završetka kičmene moždine ili u predjelu cisterne magne, ili, rijeđe, iz moždanih komora. Lumbalna punkcija je najjednostavniji i najčešći način dobijanja likvora. Kičmena moždina se završava na donjoj granici L1-L2 pršljena kod odraslih, odnosno na nešto nižem nivou kod dece. Arahnoidea se naniže nastavlja ispod završetka kičmene moždine do drugog sakralnog pršljena i čini lumbalnu kesu , koja sadrži likvor i korijenove caude equine. Igla se pri lumbalnoj punkciji uvodi  u ovaj prostor bez opasnosti da povrijedi kičmenu moždinu.

lumbalna punkcija
lumbalna punkcija

Pri lumbalnoj punkciji bolesnik sijedi ili, češće, leži na lijevom boku. Najvažnije pri ovoj intervenciji je da je lumbalna kičma maksimalno savijena. Ukoliko je bolesnik svjestan, nalaže mu se da savije noge tako da koljena približi bradi što je više moguće i zatim ukrsti ruke ispod koljena.

Linija koja povezuje najviše tačke ilijačnih grebena prolazi izmedju trećeg i četvrtog lumbalnog procesusa spinosusa (L3-L4) i predstavlja mjesto gde se obično radi lumbalna punkcija.

Punkcija se, osim na pomenutom nivou, sprovodi i izmedju L4 i L5 pršljena, posebno kod dijece kod koje se konus kičmene moždine spušta u lumbalnom kanalu niže nego kod odraslih.

Indikacije i kontraindikacije za lumbalnu punkciju

Lumbalna punkcija se sprovodi u cilju (a) dobijanja likvora za hemijski, citološki i druge potrebne preglede, kao i za procjenu njegovog pritiska; (b) uvodjenja u subarahnoidalni prostor terapijskih supstanci ili lokalnih anestetika; i (c) aplikacije kontrastnih sredstava za mijelografiju i radikulografiju.

Postoji nekoliko značajnih kontraindikacija za lumbalnu punkciju:

(a) povišen intrakranijalni pritisak, posebno kod sumnje na postojanje tumora u zadnjoj lobanjskoj jami. Naglo povlačenje likvora iz spinalnog kanala može da izazove uklještenje (hernijaciju) produžene moždine i cerebelarnih tonzila u foramen magnum sa fatalnim ishodom. Takodje, ukoliko postoji ekspanzivni proces u jednoj od moždanih hemisfera, hernijacija medijalnog dijela temporalnog režnja kroz hiatus tentoriuma cerebelli i posljedična kompresija gornjeg dijela moždanog stabla može da ima jednako loše posljedice. Neophodno je da se KT pregled mozga obavi prije lumbalne punkcije kod svih bolesnika sa edemom papile.

(b) Trombocitopenija i poremećaji koagulacije su relativna kontraindikacija koja zahteva posebnu pažnju, jer punkcija u tim stanjima može da izazove subarahnoidalnu hemoragiju, spinalni subduralni ili epiduralni hematom. Ukoliko je broj trombocita ispod 50000, lumbalna punkcija se sprovodi samo u neodložnim situacijama.

Antikoagulantna terapija takodje povećava rizik od nastanka gore navedenih komplikacija, pa se preporučuje da se njena primena odloži najmanje jedan sat posle lumbalne punkcije.

(c) Infekcija u predijelu mjesta punkcije (celulitis, furunkuloza ili epiduralni apsces), zbog rizika od širenja infekcije u spinalni kanal.

(d) Izraženi deformiteti kičmenog stuba u lumbalnom i torakalnom regionu mogu da učine lumbalnu punkciju nemogućom.

2 Comments

  1. Ako se u uzetom uzorku iz lumbalne punkcije nalazi uvećana količina belančevina oko 4,2 ,da li to može ukazivati na postojanje MS ili neke druge degenerativne bolesti nervnog sistema? Unapred zahvalna.

  2. koliko dena trae bolova posle lombalnom puncciju jas sam tek cetiri dana i imam bolove u vrat i mi se zaynuvat uzinjata fala vi unapred

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.