Mitralna insuficijencija
Mitralna insuficijencija

Definicija

Mitralna insuficijencija je srčana mana nastala neadekvatnim zatvaranjem mitralnog otvora putem mitralnih kuspisa, zbog čega u sistoli dolazi do vraćanja – regurgitacije krvi u lijevu pretkomoru.

Etiologija

Najčešći uzročnici mitralne regurgitacije su prolaps mitralnog zaliska i disfunkcija papilarnih mišića u okviru ishemijske bolesti srca. Mogući etiološki činioci su i reumatska groznica, koronarna bolest, dilatacija lijeve komore, kalcfikacija mitralnog prstena, hereditarna oštećenja vezivnog tkiva, kongenitalne anomalije, ruptura hordi i papilarnog mišića, i dr.

Klinička slika

Ova mana se najčešće godinama dobro toleriše, poslije čega se ispoljava pojavom zamora i različitim stepenima dispneje (otežano disanje). Pri znatnom smanjenju minutnog volumena javlja se izrazita malaksalost, umor i iscrpljenost. Mitralna insuficijencija u koronarnoj bolesti ispoljava se i tipičnim bolovima u grudnom košu ili pojavom akutnog srčanog udara. Simptomi u prolapsu mitralnog zaliska su često u vidu palpitacija, atipičnih bolova u grudnom košu, dispneje, umora i anksioznosti.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog nalaza (holosistolni šum tipa regurgitacije), rendgenografije pluća i srca, EKG-a, ehokardiografije, kateterizacije srca.

Liječenje

Liječenje je hirurško. Rekunstrukcioni zahvati na mitralnom zalisku kod koga je to moguće ili ugradnja mehaničke ili bioproteze. Ako je u pitanju manja regurgitacija moguće je smanjiti tegobe i simptome primjenom digitalisa i vazodilatatora.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.