Hladnoća povećava krvni pritisak

Hitna pomoć
Hitna pomoć

Ordinacije Hitne pomoći su uvi­jek pune bez obzira na to da li je vikend, radni dan, noć ili dan. Svakodnevno im se obraćaju građani sa brojnim problemima, a ovih dana prednjače stomačne tegobe.

Hladnoća povećava krvni pritisak

Najčešće su nam se obraća­li pacijenti zbog bolova u sto­maku, mučnine, bubrežnih koli­ka, žučnih napada, infekcije mo­kraćnih kanala. To su bila vode­ća oboljenja u našim ambulantama, a najviše kućnih posjeta smo imali kod pacijenata sa po­višenim krvnim pritiskom. Iako pacijenti uzimaju redovno te­rapiju, dolazi do oscilacije krv­nog pritiska, tako da preporuču­jemo češću kontrolu i korekci­ju terapije, kazala je Sena Softić-Taljanović, direktorica Hitne po­moći KS-a. Hladnoća, kako na­vodi, utiče na krvne sudove, iza­ziva sužavanje i dolazi do pove­ćanja krvnog pritiska i mogućih neželjenih posljedica u smislu srčanog ili moždanog udara.

Preporuka bolesnicima koji pate od hroničnih srčanih obo­ljenja i povišenog krvnog priti­ska je da ne izlaze u ranim jutar­njim i kasnim popodnevnim sa­tima, a ako moraju izaći, neka preko nosa i usta stave zaštitu. Kod djece vodeća oboljenja su upala gornjih disajnih puteva, upale grla, bronhitis, upale uha i kod nešto starije djece astma, navela je Softić-Taljanović. Iz Hitne pomoći apeluju na voza­če i pješake da se opreznije kre­ću, jer su zbog rose i niskih temperatura trotoari prekriveni tan­kim ledom.

Imali smo već tri pacijenta sa lomovima. Apelujemo na gra­đane, posebno na djecu i stari­je osobe, da se pažljivije kreću jer se poledica skoro i ne vidi, a jako je opasna, dodala je Softić-Taljanović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.