Fiziologija malog mozga - Zdravlje
Naslovna » Ostale kategorije » Fiziologija » Fiziologija malog mozga

Fiziologija malog mozga

Cerebellum

Cerebellum

Mali mozak je uključen u kontrolu motorike indirektno. Pomaže u koordinaciji motorne aktivnosti jer prima signale iz kore (cerebrocerebelum) iz vestibularnih jedara (vestibulocerebelum, flokulonodularni režanj) i kičmene moždine (spinocerebelum).

Izlazne signale ne šalje direktno u kičmenu moždinu i iz malog mozga se ne može pokrenuti voljna motorna aktivnost. On djeluje kao uspoređivač i ispravljač: dobija signale iz kore kakva radnja treba da se izvede, te signale sa periferije iz zglobova, tetiva i mišića o tome kako je radnja izvedena.

Ako se ove dvije informacije ne podudaraju šalje ispravljačke signale u koru velikog mozga. Mali mozak učestvuje u planiranju motorne aktivnosti sa korom, određivanju vremenskog slijeda motoričkih aktivnosti, brzom i glatkom nadovezivanju pokreta, kontroli jačine mišićne kontrakcije te usklađivanju agonističkih i antagonističkih mišića – nadzor brzih mišićnih aktivnosti.

Flokunodularni režanj, vestibulocerebelum je  povezan   sa vestibularnim aparatom. Značaj mu je u održavanju ravnoteže pri izvođenju brzih pokreta, posebno ako ti pokreti uključuju promjenu smjera kretanja tijela, što podražuje polukružne kanale. Ovu funkciju ostvaruje tako što nadzire uravnoteženost kontrakcije agonističkih i antagonističkih mišića kičmenog stuba, bokova i ramena za vrijeme brzih promjena položaja tijela kako to traži vestibularni aparat.

Podijelite sa drugima...Share on FacebookShare on TumblrTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+
Tekst objavio: Dervis Deljo
Tag

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *