Torakocenteza

Torakocenteza
Torakocenteza
Torakocenteza
Torakocenteza

Definicija:

Torakocenteza je dijagnostičko terapijski postupak kojim se pomoću igle ulazi u pleuralni prostor i odstranjuje zrak ili drugi pleuralni sadržaji.

Metoda:

Provodi se po srogim pravilima asepse, a igla se uvodi u međurebreni prostor uz gornji rub rebra. Uz donji rub rebra se nalazi sulkus u kojem se nalazi vena, živac i arterija intercostalis. Za izvođenje torakocenteze potrebna je velika brizgalica (najbolje od 50 mililitara), intravenska kanila ili leptirić te pean ili ventil koji će onemogućiti vraćanje zraka u pleuralnu šupljinu za vrijeme pražnjenja brizgalice. Prije postupka, potrebno je mjesto punkcije anestezirati uštrcavanjem 1% ksilokaina. Mjesto punkcije kod likvidotoraksa je 4.,5. ili 6 interkostalni prostor u srednjoj ili stražnjoj aksilarnoj liniji. Kod pneumotoraksa 2. ili 3. interkostalni prostor u mamilarnoj liniji.

Dijagnostička vrijednost torakocenteze:

Služi za određivanje vrste izljeve i dobijeni uzorak se šalje u laboratoriju na mikrobiološku i citološku pretragu, a u svrhu biopsije kod sumnje na tumor pluća i pleure.

Terapijska vrijednost torakocenteze:

  • kod pneumotoraksa
  • hematoraksa
  • likvidotoraksa

Komplikacije:

  • arteficijalni pneumotoraks
  • krvarenje (ozljeda krvne žile)
  • infekcija pleuralne šupljine

Video prilog: Torakocenteza

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.