Osteomijeloskleroza

Osteomijeloskleroza
Osteomijeloskleroza
Osteomijeloskleroza
Osteomijeloskleroza

Osteomyelosclerosis je poremećaj kod koga su stanice koštane srži zamjenjene difuznom fibroplazijom, što je ponekad praćeno koštanom metaplazijom. Ako je pojava izražena, na rendgenogramima se nalazi povećana gustoća kosti. U ranom stadiju “vunasta” kost se može naći intratrabekularno, dok se u uznapredovalim stadijima “vunasta” kost vidi u koštanoj srži.

Poremećaj je vjerojatno stadij razvoja mijeloproliferacijskih bolesti, a karakteristična je pojava ekstramedularne hematopoeze.

Karakteristike hyperostosis corticalis generalisala (van Buchemova bolest) su osteoskleroza lubanje (baze i svoda), donje vilice, ključnih kostiju i rebara, zadebljanje korteksa dijafiza kratkih i dugih kostiju. Razina alkalne fosfataze u serumu je povišena, što je posljedica povećanog stvaranja kosti normalne grade. Glavne znakove bolesti uzrokuje pritisak na živac, pa se javlja atrofija vidnog živca, paraliza ličnog živca i gluhoća.

Kod hyperostosis generalisala cum pachydermia (Uehlinger), skleroza je uzrokovana pojačanim stvaranjem subperiostalne spongiozne kosti, azahvaćene su epifize, metafize i dijafize. Često se pojavljuju bol, oticanje zglobova i zadebljanje kože podlaktica.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.