Gojaznost – rizik za dobijanje raka

Gojaznost
Gojaznost
Gojaznost
Gojaznost

Američko udruženje za borbu protiv raka saopštilo je u svom godišnjem izvještaju da manje Amerikanaca umire od raka, ali ljekari uočavaju sve više pacijenata koji imaju rak koji je povezan sa gojaznošću, uključujući rak pankreasa i bubrega. I dok pacijenti koji imaju rak dojke žive duže, rizici za razvoj te vrste tumora su sve veći uz sve veći broj gojaznih.

Za mnoge ljude, dijagnoza da imaju rak nije više smrtna presuda. Bivšem predsedničkom kandidatu Hermanu Kejnu uspostavljena je prije šest godina dijagnoza raka debelog crijeva četvrtog stepena. Tumori su se već proširili do njegove jetre. Kejnu je dato 30 odsto šanse da će preživeti. Ali nakon što je podvrgnut hirurškoj operaciji i hemoterapiji, Kejn kaže da je njegov tumor nestao.

U izveštaju Američkog udruženja za borbu protiv raka navodi se da broj smrtnih slučajeva zbog raka u Sjedinjenim Državama nastavlja da se smanjuje. Od 2004. do 2008. godine, broj smrtnih slučajeva muškaraca opao je za skoro 2 odsto godišnje, dok za žene to smanjenje iznosi oko 1 i po procenat svake godine. Tokom dužeg vremenskog perioda, od 1990. do 2008. godine, broj smrtnih slučajeva od raka smanjio se za skoro 23 odsto kod muškaraca i nešto više od 15 odsto kod žena. To znači da su milioni života spašeni.

Medjutim, ljekari prijavljuju više slučajeva raka jednjaka, pankreasa, jetre i bubrega. Gojaznost jeste faktor rizika za te vrste kancera kao i za rak dojke. To je takodje i faktor rizika za brojna hronična oboljenja, uključujući dijabetes tipa 2. Na univerzitetu Harvard, doktor Dariuš Mozafarijan razmatra vezu izmedju načina ishrane i hroničnih oboljenja.

„Veći dio moje pažnje usmjeren je na način ishrane jer je to najvažnije“.

Doktor Mozafarijan veruje da što veći broj Amerikanaca ostavi pušenje, oni mogu da se izbore sa gojaznošću i izbjegnu kancere i druge bolesti.

„Imali smo ogroman uspjeh u ovoj zemlji kada se radi o pušenju. Sa oko 55 odsto pušača stigli smo do oko 25 odsto, za oko 40 godina.“

Tokom skoro 50 godina, američka vlada usvojila je mjere čiji cilj je da se ljudi spriječe da počnu da puše, a pušači ohrabre da prestanu sa tom navikom. Mjere uključuju kampanje za edukaciju, visoke takse na duhanske proizvode i zakone protiv prodaje duhana osobama mladjim od 18 godina.

Najnoviji izveštaj udruženja za borbu protiv raka navodi da se smanjenje broja smrtnih slučajeva od raka pluća odnosi na skoro 40 odsto smanjenja ukupnog broja smrtnih slučajeva od raka. Doktor Mozafarijan kaže da bi zdravstveni zvaničnici trebalo da koriste kampanju protiv pušenja kao model za ljude koji su pod rizikom od gojaznosti da promjene svoju ishranu.

„To se neće dogoditi za godinu dana, ali za dvije do tri decenije, ako budemo imali visoku svjest o uticaju ishrane na zdravlje i ekonomskom opterećenju koje to izaziva, uočili bismo promjene i to relativno brzo“.

Kao rezultat, predvidja on, doći će do smanjenja broja smrtnih slučajeva povezanih sa gojaznošću.

Izvor: VOA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.