Sve popularnija metoda kontracepcije

Spirala
Spirala
Spirala
Spirala

Žene u SAD-u sve više koriste dugotrajne metode kontrole rađanja, kao što su intrauterini ulošci, dok je upotreba kratkoročne kontracepcije, poput pilula, smanjena, pokazala je nova studija objavljena u Fertility and Sterility.

Postotak žena u SAD-u koje su koristile dugotrajnije metode porastao je sa 2,4 posto u 2002. na 3,7 posto u 2007. i na koncu na 8,5 posto u 2009. Tokom tog istog vremena, postotak žena koje koriste trajne ili kratkoročne metode kontracepcije je nešto manji.

Prosječna dob prvog seksualnog odnosa iznosi oko 17, a prosječna dob rađanja prvog djeteta gotovo 25 godina. Kao rezultat toga, razdoblje u kojem su žene u opasnosti od neplanirane trudnoće je mnogo duže nego što je nekad bilo, rekao je autor studije dr. Lawrence Finija s Guttmacher Instituta.

Dugoročna zaštita koja ne zahtjeva stalnu pozornost uvelike bi mogla pomoći mladima ženama koje imaju najviše stope neželjenih trudnoća, objasnio je dr. Finer. Intrauterina kontracepcija koristi unutarmaternične uloške poznate kao ‘spirale’. Istraživači su koristili podatke prikupljene za vrijeme nacionalne ankete obitelji, koji uključuju žene u dobi od 15 do 44. Oko 4.600 žena anketirano je 2002., 3.400 ih je anketirano 2007., a 3.900 žena 2009. godine.

Spirale najpopularnije kod žena od 25 do 39

Žene u dobi između 25 i 39 i žena koje imaju jedno ili više djece vjerovatnije će koristiti dugotrajnu kontracepciju. Ovo je u skladu s raširenim mišljenjem da dugodjelujuću kontracepciju treba koristiti nakon fertilne dobi. Među mlađim ženama nije popularna ni zbog cijene. Primjerice, IUDs može koštati i do 500 dolara.

Međutim, kod žena mlađih od 25 godina, što je grupa u kojoj se najmanje koriste spirale, zabilježen i najveći porast njihove upotrebe. Od jedan posto svih žena u dobi od 15 do 19 u 2007., do 4 posto 2009. godine.

Unatoč porastu upotrebe dugodjelujućih metoda, najčešći oblik kontracepcije koji koriste žene starije od 35 godina je sterilizacija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.