Klinička upotreba joniziranog kalcija

Intenzivna njega
Intenzivna njega
Intenzivna njega
Intenzivna njega

Nivoi kalcija su važni pa čak i kritični u nekoliko kliničkih situacija. Promjene u koncentraciji elektrolita u krvi su zajedničke tokom velikih hirurških intervencija uključujući srce, jetru i abdomen. Kliničari često zahtjevaju test joniziranog kalcija tokom ovih intervencija da bi nadgledali nivoe u krvi i da odluče nadoknadu ako je potrebno. Efekti kombinovanog davanja heparina, citrata, bikarbonata, lijekova, proteinskih rastvora kao i promjene u pH krvi i tjelesnoj temperaturi mogu značajno uticati na koncentraciju kalcija u krvi, zbog toga što ova stanja često uzrokuju velike razlike između koncentracija ukupnog i joniziranog kalcija, mjerenje ukupnog kalcija se manje koristi u ovim stanjima.

Kritični pacijenti u jedinici intenzivne njege, kao oni sa infekcijom i sepsom, pankreatitisom, opekotinama ili velikim traumama su visoko suspektni na hipokalcemiju. Zbog njihove važnosti za održavanje srčanog outputa, arterijskog pritiska i sistemskog vaskularnog otpora, adekvatna koncentracija joniziranog kalcija je naročito važna. Pacijenti sa sepsom obično imaju sniženu koncentraciju joniziranog kalcija, najvjerovatnije povezanu sa produkcijom različitih citokina koji utiču na regulaciju kalcija.

Kritični pacijenti, naročito oni sa ovim infekcijama mogu imati nizak ili suprimiran parathormon (PTH) povezan sa povišenim nivoom tumor nekrotizirajućeg faktora (TNF), interleukina – 6, CRP. Mjerenje ukupnog kalcija često imaju mali značaj kod ovih pacijenata jer su koncentracije serumskih proteina reducirane, poremećaj acido-baznog statusa. Za pacijente kojima je potrebna nadoknada kalcija, mjerenje joniziranog kalcija je od pomoći za određivanje odgovarajuće doze.

Za novorođenčad, kliničari preferiraju mjerenje joniziranog kalcija da bi pratili status kalcija. Novorođenačka hipokalcemija može biti normalan nalaz tokom prve sedmice života i može biti stimulus da pokrene paratireoidne žlijezde da budu funkcionalne. Nadoknada kalcija nije neophodna, ali kod prijevremeno rođenih ili novorođenčadi sa prolongiranom hipokalcemijom, nadoknada kalcija može biti neophodna.

Reference:

1.Toffaletti JG. Ionized Calcium, in Clinical Chemistry: Theory, Analysis, Correlation, 5th ed. Kaplan LA, Pesce AJ. Mosby Elsevier, St. Louis, Mo., 2010.

1 Comment

  1. Molim Vas odgovor, brat mi je imao težak srčani udar, bori se za život, nakon primanja u bolnicu, ugrađeni su mu stendovi, stavili su ga u “privremenu komu”, međutim, stvari su išle loše, ne mogu dužiti, ali dobio je vodu u plućima, bubrezi nisu funkcionirali, zatim su nakjon 24 sata ustanovili da mu je srčani zalizak oštećen, pa su mu ugradili taj zalizak,naravno dobbio je narkozu, nakon toga im se faktični nije ni budio,pa su ustanovili da mu noga natiče, (navodno sepsa),pa opet narkoza on i dalje na pumpi, pa mu režu nogu do koljena, STRAVA, to se sve dešava u 7 dana, strava. Moj brat je još uvijek kako lječnici tvrde u “komi” nije na pumpi nego na respiratoru. Moja sestra je rekla da joj daje znak ramenom kad mu nešto govori, ima polupotvorene oči, čak je pokušao okrenuti glavu, doktori kažu da to ne znači ništa, a nama zanči VELIKA STVAR. tO SVE TRAJE CCA 15 DANA od početka do danas. MOLIM VAS RECI TE MI DA LI IMA ŠANSE DA SE MOJ BRAT PROBUDI I DA NAS SUNCE OBASJA,

    Hvala, lp jako sam očajna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.