Loš san povećava opasnost od dijabetesa

Nesanica
Nesanica
Nesanica
Nesanica

Loš san povećava opasnost od dijabetesa, veoma rasprostranjene bolesti od koje na svakih deset sekundi obole po dve osobe u svijetu. Poremećaj sna povećava rizik od nastanka dijabetesa, a za to je odgovoran gen koji igra ključnu ulogu u uspostavljanju biološkog sata kod čovjeka, otkrio je francusko-britanski tim Instituta “Paster” iz Lila i londonskog Kraljevskog univerziteta.

Ova mješovita grupa naučnika već nekoliko godina raspolaže saznanjem da loš san povećava opasnost od veoma rasprostranjene šećerne bolesti od koje na svakih deset sekundi obole po dve osobe u svijetu, ali do sada se nije znalo zbog čega je to tako.

Naučnici su nedavno otkrili da ključnu ulogu u dijabetesu posebno tipu 2 od kojeg boluje 90 odsto oboljelih od ove bolesti ima gen koji je odgovoran za sinhronizaciju biološkog sata čovjeka.

U studiji objavljenoj u naučnoj reviji “Priroda naslijeđa” ističe se da bi ovo otkriće moglo da pomogne u pronalaženju novih lijekova protiv ove bolesti metabolizma.

Naučnici su prije svega ispitivali receptor hormona melatonina, koji proizvodi žlijezda sa unutrašnjim lučenjem epifiza u slučaju pomanjkanja svijetlosti.

“Melatonin igra ulogu ‘čuvara’ biloškog sata, koji se sinhronizuje sa večernjim ciklusom. Uspjeli smo da izdvojimo gen MT2, koji upravlja sintezom ovog receptora kod 7.600 dijabetičara i zdravih osoba. Pronašli smo 40 rijetkih mutacija koje mjenjaju protetičku strukturu receptora melatonina koji se nalaze u pankreasu i mozgu. Među tim mutacijama, 14 njih je dovelo do nefukcionalnosti tog receptora”, objašnjava vođa naučnog tima profesor Frogel.

Nosioci te vrste mutacija koja ih čini neosjetljivim na melatonin šest puta su izloženiji riziku da obole od šećerne bolesti nego osobe kod kojih nisu uočene promjene. Takva promjena, ipak, dovodi samo u jedan do dva odsto slučajeva do razvoja dijabetesa tipa 2 kod koga veliku ulogu igra naslijeđe, naglašavaju stručnjaci.

U terapeutske svrhe mogli bi se testirati lijekovi koji aktiviraju oboljele receptore kao što su medikamenti koji se već koriste u liječenju zimske depresije. Ali, prilikom upotrebe takve vrste lijekova potrebne su mjere opreza.

Od dijabetesa tipa 2 oboljelo je više od 300 miliona ljudi u svijetu, a u narednom periodu ta cifra bi se mogla udvostručiti s obzirom na epidemiju gojaznosti i savremeni način života kome je svojstveno nedovoljno kretenje i konzumiranje hrane bogate mastima i glukozom, navodi se u časopisu.

Izvor: Tanjug

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.