Prolaps posteljice

placenta
placenta

placenta
placenta

Prolaps posteljice – Od uteroplacentne apopleksije treba razlikovati vrlo rijetko stanje potpunog prijevremeno odvajanja posteljice i njenog izbacivanja u II porođajnom dobu, neposredno prije rođenja djeteta. To stanje naziva se prolaps posteljice i nije praćeno simptomima uteroplacentne apopleksije. Ponekad se odljuštivanje i izbacivanje posteljice odigra takvom brzinom da se čak i djete može roditi živo.

KLINIČKA SLIKA
Klinička slika prijevremenog odljuštivanja normalno usađene posteljice zavisi od površine odljuštene posteljice i od etioloških momenata koji su izazvali ovo stanje. U principu, po težini mogu se razlikovati tri oblika bolesti: lahki, srednje težak i najteži.

U najlakšoj formi bolesti, kada se odljube neznatne partije posteljice, ovo stanje može proći bez uočljivih simptoma ili su simptomi nekarakteristični, pa može proteći potpuno nezapaženo. U takvim slučajevima žena može osjetiti kratkotrajan lak bol u abdomenu. Obično do krvarenja ne dolazi. Da se nešto dešavalo sa posteljicom, otkrije se tek poslije porođaja, kada se na posteljici nadu stari hemoragični infarkti.

U srednje teškom obliku – u pitanju je nešto veća površina posteljice, pa su i simptomi bolesti izraženiji. Obično nastaje lako spoljašnje krvarenje. Krv je tamnocrvena i sa ugrušcima. Krvarenju prethode i prate ga slabije izraženi bolovi u trbuhu i slabije izražena osjetljivost uterusa pri palpaciji. Obično  u takvim slučajevima srčani tonovi ploda pokazuju znakove patnje ploda, a to potvrđuju i živahni pokreti ploda.
Ukoliko dalje odljuštivanje posteljice prestane, stanje majke, kao i stanje ploda, može se popraviti i trudnoća, odnosno porođaj, može se nastaviti bez daljih teškoća.

Teže oblike uteroplacentne apopleksije relativno često prati poremećaj u koagulaciji krvi, a takođe i promjene na bubrezima, koje mogu uzrokovati privremenu oliguriju, pa čak i anuriju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.