Snizi holesterol!!!

Holesterol
Holesterol
Holesterol
Holesterol

Post je dugo bio povezivan sa religijskim ritualima, dijetama i političkim protestima. Sada, novi dokazi dobiveni od kardiologa iz Medicinskog centra Intermountain iz američke države Utah pokazuju da je rutinski periodični post dobar za vaše zdravlje i srce.

Istraživači kardiolozi iz spomenutog centra govore o tome kako post, ne samo da smanjuje rizik od koronarnih arterijskih bolesti i dijabetesa, već donosi i značajne promjene u razini holestorola u krvi kod osobe koja posti. I dijabetes i povišeni holesterol poznati su činioci rizika od koronarnih bolesti srca.

Za razliku od ranijih istraživanja, ovo je bilježilo reakcije u biološkim mehanizmima tijela tokom perioda posta. Kod sudionika je primijećen rast lipoproteina male gustoće (LDL-C, „loši“ holesterol) i lipoproteina velike gustoće (HDL-C, „dobri“ kolesterol). Vrijednosti prvog porasle su za 14%, a vrijednosti drugog za 6, što je povećalo ukupnu razinu holesterola i iznenadilo znanstvenike.

„Post uzrokuje glad ili stres. Kao odgovor, tijelo otpušta više holesterola što omogućava korištenje masnoće kao izvora energije umjesto glukoze. Navedeno smanjuje broj masnih stanica u tijelu“ tvrdi Dr. Horne. „Ovo je važno jer što manje masnih stanica tijelo ima, manje su šanse da će doći do rezistencije prema inzulinu ili dijabetesa“. Nakon završetka posta razina holesterola se normalizira.

Pored toga, post utiče i na porast hormona rasta. Hormon rasta djeluje u stanicama na procese koji rezultiraju povećanom sintezom bjelančevina te sprječavanjem njihove razgradnje. Hormon rasta djeluje i na pojačano iskorištavanje masti za dobivanje energije povećanjem oslobađanja masnih kiselina, te na smanjenje iskorištavanja glukoze. Tokom dvadesetčetverosatnog perioda posta, kod žena se razina ovog hormona povećala 1300 posto, a kod muškaraca 2000.

Spomenuto istraživanje provedeno je na 200 osoba, pacijenata i zdravih dobrovoljaca koji su bili angažirani od strane Medicinskog centra Intermountain. Ispitanici su pili samo vodu tijekom 24 sata nakon čega ih se pratilo dok su se normalno hranili tokom dodatnog perioda od 24 sata.

Provedena su testiranja krvi da bi se ocijenili faktori za nastajanje bolesti srca, markeri metaboličkih rizika i drugi općeniti zdravstveni parametri. Iako su rezultati bili iznenađujući za znanstvenike, ne treba odmah početi postiti.

Trebat će više ovakvih istraživanja da bi se u potpunosti utvrdila reakcija tijela na post i njegov utjecaj na zdravlje čovjeka. Dr. Horne vjeruje da bi se post jednoga dana mogao propisivati ljudima kao lijek za sprječavanje dijabetesa i koronarnih bolesti srca.

Izvor: dijeta.co

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.