Kako spriječiti širenje virusa?

Kako spriječiti širenje virusa
Kako spriječiti širenje virusa
Kako spriječiti širenje virusa
Kako spriječiti širenje virusa

Zima je vrijeme prehlade i gripe, a mi vam predstavljamo sedam najčešćih grešaka, prema tvrdnjama ljekara, koje pomažu virusima da nas uspješno savladaju.

  1. Zajednička upotreba stvari. Zajednička upotreba stvari je izraz bliskosti, ali dijeljenje tanjira, čaša, ručnika, četkica za zube može imati neželjene posljedice.
  2. Putovanja. Prehlada i gripa prenose se i zrakom, posebno u zatvorenim i natrpanim prostorima autobusa, vozova, aviona. Glavni krivac je ustajali zrak.
  3. Trljanje očiju. Studije su dokazale da se veliki broj prehlada prenosi dodirivanjem nosa i očiju, čime se virusi s ruku šire na sluznicu.
  4. Višekratna upotreba maramice. Djetetu ste obrisali nos i maramicu gurnuli u džep jer će mu nos za nekoliko minuta opet curiti. Zapamtite, virusi u maramici mogu preživjeti nekoliko sati, često čak i nekoliko dana.
  5. Pušenje. Pušenje nadražuje sluznicu dišnih puteva i pluća i čini je podložnijom virusima prehlade i gripe koja tako postaje vrlo hranjiva podloga za viruse.
  6. Nedovoljno sna. Da bi naše imunološke ćelije bile dovoljno snažne, potreban nam je cjelonoćni san.
  7. Stres. Iscrpljene osobe se lakše zaraze i teže izliječe. Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji ukazuje da je prehlada neposredno povezana sa stresom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.