Onhocerkoza

Onchocerca volvulus
Onchocerca volvulus
Onchocerca volvulus
Onchocerca volvulus

Etiopatogeneza

Onhocerkozu izaziva parazit Onchocerca volvulus, a prenose je mušice papučarke koje se legu u brzim vodotocima. Onhocerkoza je endemska u više od 25 zemalja tropskog pojasa Afrike, Azije i Amerike.

Osobe koje putuju na kratko vrijeme u maloj su opasnosti, međutim oni koji ostaju duže od 3 mjeseca i žive i rade pokraj prebivališta mušica papučarki su u velikoj opasnosti (misionari, vojnici).

Onchocerca volvulus je helmint (crv) iz familije Filaridie, i koji nekada opstaje u ljudskom tijelu i do 14 godina. Spada u nematode (valjkaste crve). Nematode su nesegmentirani, obli crvi kod kojih je izražen polni dimorfizam (jedinke su odvojenih polova), mužjaci su manji od ženki. Tijelo nematoda je pokriveno kutikulom koja je kompleksne građe. Ispod kutikule se nalaze mišićni sloj koji omogućava kretanje parazita.

Muške jedinke Onchocerca volvulus-a dostižu 2-3 cm, a ženske i do 60 cm dužine. Svaka ženska jedinka produkuje milione mikroskopskih larvi (mikrofilarie), 1000-3000 dnevno, koje migriraju kroz tijelo. Čovjek je jedini domaćin. Prenosioci su crne muhe (blackfly), koje se hrane krvlju čovjeka. Pri ujedu one unesu larve i tako prenose larve sa jednog na drugog čovjeka.

Klinička slika

Manifestira se vrlo svrbljivim osipom i upalom kože, povećanim limfnim čvorovima i oštećenjima očiju koja mogu dovesti do gubitka vida. Inkubacioni period traje od 9 – 24 mjeseci. Često su inficirane osobe dugo bez simptoma. Odrasle jedinke stvaraju nodule (čvorove) u potkožnom tkivu i oslobađaju larve u okolna tkiva. Nezrele jedinke se kreću po tijelu i mogu izazvati različite simptome.

Dijagnoza

  • klinička slika
  • anamneza
  • pregleda krvi i mokraće
  • nalaza helminta (npr. u očima)
  • biopsije subkutanih nodula

Liječenje

Liječi se lijekom koji ubija mikroličinke, ali ne i odrasle ličinke pa tako liječenje može trajati godinama. Ivermectin se daje u jednoj dozi od 150 μg po kilogramu tjelesne težine, svakih 6-12 mjeseci. Ivermectin ne ubija odrasle parazite, ali smanjuje broj mikrofilarija i tako zaustavlja progres bolesti. Prevencija je ista kao i za sve bolesti koje prenose insekti – repelenti i odjeća dugih rukava i nogavica.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.