Vlada TK esencijalnom listom štiti domaću farmaceutsku proizvodnju

Elvis Bektić
Elvis Bektić

Novac namijenjen za esencijalnu listu lijekova, konačno će, za sada samo u Tuzlanskom kantonu, puniti domaće fondove. Naime, Vlada ovog kantona postala je pionir na ovom polju u BiH, jer je usvojila sasvim novi model u pristupu izradi esencijalne liste lijekova. Iz Vlade poručuju da je sve urađeno u skladu sa zakonom, ali i da trpe velike pritiske zbog te odluke.

Vlada TK esencijalnom listom štiti domaću farmaceutsku proizvodnju

Esencijalnom listom, koja se zasniva na indikacijama i na zaštiti domaćih farmaceutskih industrija, Tuzlanski kanton približava se pozitivnim standardima zemlja EU. Prilikom donošenja odluke, ispoštovan je, navode iz Vlade Kantona, Zakon o lijekovima FBiH.

“Gdje se navodi da ukoliko imamo gubitke, a mi imamo kada je prometovanje lijekova u pitanju. Sredstva u fondu su 35 miliona i 153 hiljade maraka i za prvih deset mjesecu smo napravili deficit od 2,5 miliona maraka. To nam je bila jedna od stavki da možemo ograničiti odgovarajući broj proizvoda kada su u pitanju nazivi”, pojašnjava za TV1 ministar zdravstva TK Elvis Bektić.

Odluka je pala da se zaštiti domaća farmaceutska proizvodnja. Novina esencijalne liste je da ima dvije rubrike, indikacije i preporuke, a što sprečava moguće zloupotrebe prilikom propisivanja lijekova. Na odluku se, navodi Bektić, uglavnom žale strane farmaceutske kuće.

Navodeći da im je ugrožen Zakon o konkurenciji, neke će vjerovatno prijaviti Konkurentskom vijeću. Ne vidim da je tržište TK bilo koga ugrozilo. Oni slobodno mogu, na području TK, u svih više od 120 apoteka, prodavati svoje proizvode. Međutim, kada je u pitanju stopostotna participacija za njihove proizvode, u odnosu na lijekove koji se dobiju na teret ZZO, a na osnovu recepta, to nije konkurencija, to su pare javnog fonda i to su kanalisana sredstva”, ističe Bektić.

Vlada i Ministarstvo se ne obaziru na pritiske. Farmaceutske kuće iz BiH u, recimo u Sloveniji, ne mogu prodati ni kutiju lijeka, objašnjava Bektić. Dok se u BiH godišnje uveze lijekova u vrijednosti od pola milijarde maraka. Napominje da su i dalje na tržištu TK domaći lijekovi prisutni s nepunih 38 posto. Osvrnuo se ministar i na navode da su domaći lijeovi nekvalitetniji od stranih. Napominje da država ima Agenciju za lijekove.

“Kakvi su kriteriji za domaće, isti su kriteriji i za strane farmaceutske kuće. Svaki lijek koji se stavi u promet na teritoriju FBiH ili RS ima iste kriterije, tako da je ta priča apsolutno neosnovana”, kategoričan je ministar zdravstva TK.

I svi drugi kantoni, koji kao Tuzlanski bilježe gubitke, mogu posegnuti za istom mjerom, kategoričan je Bektić. Time, navodi, štite domaću proizvodnju, a poznate su prednosti zaštite domaćih proizvoda. Dio lijekova koji su do sada dolazili iz inostranstva bit će zamijenjeni domaćim, a novac će BiH i puniti zdravstvene fondove naše države. Struka u TK također je jednoglasna da je odluka Vlade na mjestu, ali i da domaći lijekovi ni malo ne zaostaju za onim koji se uvoze iz inostranstva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.