Uganuće

Uganuće skočnog zgloba
Uganuće skočnog zgloba
Uganuće skočnog zgloba
Uganuće skočnog zgloba

Definicija:

Uganuće ili Distorsio je posljedica rastegnuća u ligamentima i zglobnoj čahuri kao posljedica iznenadnog, pretjeranog pokreta u zglobu.

Etiopatologija:

Njčešći uzrok su nagli nekontrolisani pokreti.

Patoanatomski razlikujemo tri faze:

  • Aktivna vasokonstrikcija u kapilarama; javljaju se vrlo jaka bol i jako ograničenje pokretljivosti
  • Vazodilatacija koja dovodi do povećanja hematoma i edema
  • Hematom komprimira krvne žile pa je poremećena normalna cirkulacija

Klinička slika:

  • Istezanje: prva faza – blaga distorzija – zglob je bolan i otečen. Imamo djelomično oštećenje ligamente i zglobnu čahuru. RTG nema vidljivih promjena. Terapija: analgetici, mirovanje, elevacija, krioterapija.
  • Zaderanje: druga faza – postoji jače rastgnuće ligamenata i kapsule. Zglob je bolan, otečen s ekhimozama na koži. Kod pregleda se nalazi izljev u kožu, a prisutni su znaci nestabilnosti zgloba. Na RTG snimci vidimo  proširenje zglobne pukotine zbog izljeva. Liječenje se sprovodi analgeticima, ledom i  imobilizacija longetom 3 do 6 nedjelja.
  • Razdor: treći faza – potpuni prekid ligamenta i jako oštećenje zglobne čahure. Bolovi su jaki, pokretljivost zgloba nije moguća, zglob je deformiran, palpatorno bolno osjetljiv, a pokretljivost zgloba nije moguća. Na RTG snimku vidimo  jako proširenje zglobne pukotine. Terapija u pravilu se izvodi rekonstrukcijom ligamenta. Bez rekonstruktivnog zahvata ligament će nakon cijeljenja biti izduženi. Takav zglob je labav sa sklonošću za recidivne ozljede.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.