Svjetski dan djece oboljele od raka

Svjetski dan djece oboljele od raka
Svjetski dan djece oboljele od raka
Svjetski dan djece oboljele od raka
Svjetski dan djece oboljele od raka

Nacionalno udruženje roditelja djece oboljele od raka (NURDOR) obilježiće Svjetski dan djece oboljele od raka u Beogradu, Novom Sadu i Nišu različitim manifestacijama, u cilju podizanja svjesti o tome da je neophodno unaprijediti kvalitet liječenja.

Moto ovogodišnje akcije, kojom će NURDOR obilježiti Svjetski dan djece oboljele od raka 15. februar u sva tri grada u Srbiji gdje se liječe je “Vaša ljubav nam znači jer zajedno smo jači”.

Obilježavanja ima za cilj da se podstakne podizanje društvene svjesti o problematici raka kod djece, kao i uticaj na unapređenje kvaliteta liječenja i oporavka i rješavanje sistemskih pitanja.

Centralni događaj, kojim će svečano biti obilježen ovaj dan, biće organizovan u “Delta siti šoping centru” u Beogradu, a u Nišu i Novom Sadu u “Merkator” tržnim centrima.

Posjetioci će imati priliku da kupovinom promotivnih artikala- majica, kapa, platnenih torbi, privezaka i slično daju svoj doprinos borbi protiv raka kod djece.

Gotovo svakoga dana jedno djete oboli, a svake nedelje jedno djete umre od raka u Srbiji. Na sreću, procenat izliječenja je veći nego kod odraslih i njih 60 odsto se izliječi.

U Srbiji se od raka godišnje liječi oko 500 djece u pet bolničkih ustanova.

U Beogradu liječenje je moguće u tri zdravstvene ustanove- Inistitutu za majku i djete, Univerzitetskoj dječjoj klinici i Inistitutu za onkologiju, a djeca oboljela od raka liječe se i okviru kliničkih centara u Nišu i Novom Sadu.

Najčešće maligno oboljenje kod djece je akutna leukemija, gdje je i procenat izliječenja najveći, oko 70 odsto, a terapija traje 105 nedelja.

U saopštenju Zavoda za javno zdravlje u Subotici navodi se da savremena terapija, uz uslove liječenja u našoj zemlji, omogućava potpuno izliječenje oko dvije trećine oboljelih, dok se u Americi i zapadnim zemljama procenat izliječenja kreće i do 80 odsto.

Kako se navodi u saopštenju, primarna prevencija, odnosno spriječavanje nastanka bolesti i u ovom slučaju ima neprocenjivi značaj, prije svega zbog toga što je najznačajniji i najprošireniji spoljašnji faktor rizika za razvoj raka, duhanski dim.

Izvor: Tanjug

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.