Poremećaji motorne funkcije jednjaka

Achalasia
Achalasia
Achalasia
Achalasia

Prolazak hrane kroz jednjak nije voljni akt nego refleksni u kojem ima vrlo veliko učešće zemljina teža mada je moguće progutati zalogaj i kada se dubi na glavi. Zbog toga bi mogli zanemariti poremećaje koji su vezani za funkcionalnost muskulature ezofagusa i obratiti pažnju samo na fizičko ometanje hrane pri prolasku kroz jednjak. Dakle osnova poremećaja su suženja koja ometaju prolaz hrani a mogu biti organske ili funkcionalne prirode.

Organska suženja – stricture

Nastaju kod uzimanja materija koja teško oštećuju sluznicu jednjaka kao što su kaustici koji se često uzimaju pri pokušaju samoubistva.

Sluznicu jednjaka na mjestu djelovanja kaustika nakon zacjeljenja zamjenjuje vezivno tkivno koje se retrahuje i stvori suženje. Stricture su najčešće lokalizovanje na mjestima fiziološko anatomskih suženja jednjaka.

Razlikujemo slijedeća stanja:

  • Achalasia – suženje donje trećine ezofagusa uz proširenje torakalnog dijela.
  • Divertikuloza – trakcione (posljedica upale) i pulzione (slabost mišićnog zida) koje su praćene nakupljanjem hrane i oštećenjem jednjaka. Povraćanje uzrigivanje, smetnja pasaže i neprijatan zadah iz usta su popratni kod ovog stanja.
  • Hiatus hernia – javlja se u stanjima: suviše dug jednjak, suviše kratak ezofagus i poremećaj na hiatus oesophageus na dijafragmi. Dugo zadržavanje hrane na jednom mjestu je popratna pojava ovog stanja.

Funkcionalna suženja – spazmus

Nastaju kod poremećaja vegetativnog tonusa muskulature jednjaka pri čemu se na nekom mjestu jednjaka javlja spazam mišića i time se stvori suženje koje ometa prolaz hrani. Ono što je karakteristično je da su spazmusi jednjaka prolazne prirode tako da prestaju. Različiti su razlozi koji dovode do spazma a to su: halapljivo gutanje, pijenje, loše žvakanje, uzimanje pretople ili prehladne hrane, emocionalno stanje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.