Hidramnion (polihidramnion)

Polyhydramnion
Polyhydramnion

Polyhydramnion
Polyhydramnion

Kada je količina plodove vode veća od 1.200 ml, reč je o hidramnionu. Hidramnion može da se razvije naglo – akutni hidramnion ili postepeno – hronični hidramnion. I u jednoj i u drugoj prilici količina plodove vode može da dostigne i više od 10 litara.

AKUTNI POLIHIDRAMNION – On je naročito opasan. Javlja se u ranoj trudnoći, najčešće između 4 i 5 mjeseca dok plod još nije sposoban za vanmaterični život. Počinje iznenada, bez ikakvog povoda. Trbuh trudnice se naglo uvećava, on je napet i osjetljiv a strije su jače izražene. Žena osjeća bolove i gušenje zbog pritiska uterusa na dijafragmu. Zbog istovremenog pritiska dijafragme na sredogrude često se javlja i tahikardija. Zbog brzog stvaranja velike količine plodove vode trudnica osjeća žeđ i unosi dosta tečnosti ali je to nedovoljno pa su njena koža i vidljive sluznice suhe. Trudnica gubi apetit, malaksava, njeno se stanje rapidno pogoršava. Srčani tonovi ploda ne mogu da se čuju, a dijelovi tjela ploda ne mogu se napipati.

Prognoza za plod je loša. U takvom stanju neophodno je postepeno ispuštanje plodove vode punkcijom kako bi se izbjegla neželjena nagla dekompresija. Potom treba otvoriti plodove ovojke na najnižem dijelu ovuluma kako bi se pri retrahovanoj materici omogućilo stalno oticanje plodove vode. Po oticanju plodove vode smanjuju se dimenzije uterusa i javljaju se kontrakcije koje istiskuju plod i ostale dijelove ovuluma. Pri tome se treba bojati postpartalne atonije muskulature uterusa i posljedičnog atoničnog krvarenja.

HRONIČNI POLIHIDRAMNION – znatno je češći., razvija se polako obično pri kraju trudnoće.
Simptomi su manje burni te se trudnoća nastavlja skoro do kraja.
Trbuh je veliki, loptasto okrugao, jasno uzdignut u predijelu pupka sa obično dobro izraženim venskim crtežom u napetoj koži potrbušine, a zid uterusa je istanjen i njegova snaga je oslabljena. Plod je pri palpaciji veoma pokretljiv. Srčani tonovi ploda su manje jasni.

Uzroci polihidramniona nisu poznati. Zapaženo je da hronični hidramnion često prati dijabetes, višeplodnu trudnoću, kasne graviditetne toksikoze.
Uzroci koji potiču od ploda urođena anomalija u razvoju ploda kao anencefalija ili anomalija u digestivnom traktu, npr. atrezija jednjaka koja onemogućava plodu da guta plodovu vodu.

Zbog toga se kod izraženog hroničnog hidramniona u velikom procentu rađaju manje vitalna, oštećena djeca, pa čak i nakaze. Između ostalog, i to je jedan od razloga što su djeca rođena kod hidramniona manje sposobna za vanmaterični život.

Kod hroničnog hidramniona – prognoza po majku je dobra a za plod loša. Zbog toga, po pravilu, carski rez se ne koristi za dovršenje porođaja kod trudnica i porodilja sa hidramnionom. Ponekad se rendgenskim pregledom pri kraju trudnoće na kosturu ploda mogu otkriti defekti, kao dokaz urođene anomalije, što je prognostički veoma loš znak.
Kod slabo izraženog hidramniona porođaj protiče bez teškoća. Kod hidramniona većeg stepena u toku porođaja, usljed rastegnutog i time oslabljenog materičnog mišića, često mogu nastati primarno slabe kontrakcije uterusa, te je porođaj obično produžen.
Komplikacije u porođaju mogu da nastanu i zbog nepravilnog položaja ploda, koji je češći kod hidramniona nego inače.
U trećem dobu porođaja zbog slabe retrakcije mišića može nastati poremećaj mehanizma odljuštivanja posteljice i naglo krvarenje, ili atonično krvarenje jer se posteljica ne može oljuštiti. Opasnost od nepravilnosti i komplikacija u trećem i četvrtom porođajnom dobu smanjuje se ako se porodilji prije kraja doba istiskivanja ubrizga neki od preparata ekstrakta ražene glavnice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.