Žene pod stresom sklone prejedanju

Žene pod stresom sklone prejedanju
Žene pod stresom sklone prejedanju
Žene pod stresom sklone prejedanju
Žene pod stresom sklone prejedanju

Žene previše pritisnute poslom koji rade, sklonije su da utjehu od stresa potraže u hrani, poručuje grupa finskih stručnjaka sa Instituta za profesionalno zdravlje.

Njihova studija je pokazala da takve žene često pribjegavaju “emocionalnom” jedenju, odnosno one jedu i kada su anksiozne i neraspoložene, a ne samo kad su gladne, prenosi Rojters.

Ove žene su sklonije i “nekontrolisanom” jedenju, koje karakteriše osjećaj stalne gladi i nemogućnost zaustavljanja dok se ne “počisti” sva hrana na raspolaganju.

Njima je vrlo teško da načine promjene u svom ponašanju u odnosu na hranu. Izmedju ostalog, teško im je i da oslabe, a ako u tome uspiju, da održe novu težinu.

Finski tim preporučuje da se kod ovakvih slučajeva prvo rješava problem posla, kao i da se kod liječenja gojaznosti obavezno razmotri i pitanje poslovnih prilika dotične osobe i njenih prehrambenih navika.

Žene koje pripadaju pomenutom tipu čak ne moraju da budu gojazne, ali njihov odnos prema hrani prijeti da vremenom to postanu, a u svakom slučaju nije dobar za njihovo zdravlje jer se, pod dejstvom stresa, radije opredjeljuju za čokoladu ili brzu hranu nego za zdrave proizvode.

Izvor: Tanjug

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.