Demijelinizacijska polineuropatija

Demijelinizacija
Demijelinizacija
Demijelinizacija
Demijelinizacija

Hronična upalna demijelinizacijska polineuropatija (CIDP) je neurološki poremećaj koju karakterizira progresivna slabost i poremećaj senzorne funkcije u nogama i rukama. Poremećaj, koji se ponekad naziva hronična relapsna polineuropatija, je uzrokovana oštećenjem na nivou mijelinske ovojnice (ovojnica koja oblaže nervna vlakna), perifernih živaca.

Hronična upalna demijelinizacijska polineuropatija pretpostavlja se da nastaje zbog posredovane imunološke reakcije antitijela uz intersticijsku infiltraciju i perivaskularnu endotelnu upalu sa proliferacijom T-stanica i makrofaga. Ljudski leukocitni antigeni Dw3, DRw3, A1 i B8 javljaju se češće kod bolesnika s CIDP nego u zdravoj populaciji.

 

Oštećenje mijelinske ovojnice
Oštećenje mijelinske ovojnice

Iako se može pojaviti u bilo kojoj dobi i kod oba spola, CIDP je češća u mlađih osoba, dok se kod muškaraca češće javlja nego kod žena. Često je opisivana sa simptomima koji uključuju trnce ili gubitak osjeta (početak u nožnim prstima), slabost ruku i nogu, gubitak dubokih refleksa  (arefleksija), umor i senzacije. CIDP je usko povezan s Guillain-Barre sindromom.

Tretman

Liječenje CIDP uključuje kortikosteroide kao što je prednisolon, koji mogu biti primjenjeni sami ili u kombinaciji sa imunosupresivnim lijekovima. Plazmafereza (zamjena plazme) i intravenski imunoglobulini (IV Ig) su terapija koja je trenutno na snazi. IV Ig mogu se koristiti čak i kao prva linija terapije. Fizioterapija može poboljšati snagu, funkciju i mobilnost mišića, te smanjiti narušavanje funkcije zglobova.

Prognoza

Tok CIDP varira među pojedincima. Pojedine osobe  imaju takav  CIDP gdje slijedi spontani oporavak, dok su drugi izloženi mnogo težem obliku bolesti uz djelomični oporavak između recidiva. Rana dijagnoza oboljenjadaje bolju prognozu za liječenje iz razloga što se uspjevaju sačuvati mijelinske ovojnice aksona.

Istraživanje

Danas postoji širok program istraživanja poremećaja živčanog sistema, uključujući i CIDP. Velik dio ovog istraživanja je usmjeren na povećanje razumijevanja demijelinizacijskih poremećaja i pronalaženje načina kako spriječiti i liječiti takva oboljenja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.