Horiokarcinom (choriocarcinoma)

placenta
placenta

placenta
placenta

Definicija
Horiokarcinom (choriocarcinoma) je zloćudni tumor građen od trofoblastičkih stanica koje odgovaraju citotrofoblastu i sinciciotrofoblastu normalne posteljice (placente).

Učestalost i nastanak
Čisti horiokarcinomi su izuzetno rijetki tumori. U većini zapadnih zemalja pojavi se u jednoj na 30 000 trudnoća. Mnogo su učestaliji u azijskim i afričkim zemljama gdje dosežu učestalost od 1 na 2 000 trudnoća. Razvijaju se kod djece i mladih žena. Mnogo češće se elementi ovog tumora nađu u teratokarcinomima.
U oko 50% slučajeva ovaj tumor nastaje nakon potpune hidatidozne mole, a samo malokad nakon djelomične hidatidozne mole. Oko 25% koriokarcinoma nastaje nakon abortusa, 2.5% nakon izvanmaternične trudnoće, a većina preostalih nastala je u prijašnjoj normalnoj trudnoći.

Izgled i ponašanje tumora
Koriokarcnomi se nalaze u šupljini maternice. Tipično su krvavi, prhki i slabo ograničeni od okolnih struktura, s pojedinačnim ili višestrukim tumorskim masama. Veličine su od 4-25 cm. Rastom tumor može zahvatiti okolne ligamente, mokraćni mjehur, crijeva, vrat maternice, rodnicu, stidnicu. Najčešće se širi krvlju, a smještaj metastaza je obično u plućima, a rjeđe u rodnici, zdjelici, mozgu, crijevima, slezeni, bubrezima.

Simptomi
Koriokarcinom se očituje:
– oskudnim krvarenjem ili krvavo-smeđim iscjetkom iz rodnice
– krvarenjem u trbušnu šupljinu
– kašljem koji može biti krvav zbog plućnih metastaza
– krvarenjem u mozgu zbog metastaza
– upalom jetre
– pojavom krvi u mokraći

Dijagnoza
Većina slučajeva se otkriva na osnovu pojave krvavo-smeđeg iscjetka iz rodnice uz povećanu razinu HCG u krvi i mokraći te odsutnosti znatnijeg porasta veličine maternice.
Kao i normalni trofoblastički sloj placente, stanice koriokarcinoma izlučuju humani korionski gonadotropin (HCG) čije su vrijednosti veće od 200 000 IU/L. U normalnoj trudnoći se također povisuje razina HCG-a pa njegov povišen nalaz nije isključivo znak trofoblastičnih novotvorina. Međutim, u normalnoj trudnoći najviša vrijednost HCG-a gotovo nikad ne prelazi 200 000 IU/L.
Dijagnostička obrada uključuje:
– informacije o prethodnim bolestima
– pregled
– određivanje razine HCG u krvi i mokraći
– rendgensku snimku pluća
– CT ili ultrazvuk trbuha i glave
– Snimanje krvnih žila (angiografija) trbuha i zdjelice
– Određivanje funkcije bubrega i jetre
– Kontroli krvne slike

Liječenje
Metode liječenja uključuju kirurški zahvat, kemoterapiju i zračenje. Ove metode mogu se kombinirati ili koristiti zasebno, ovisno o procjeni liječnika i proširenosti bolesti.

Prognoza
Koriokarcinom je vrlo zloćudan tumor, međutim modernim načinom liječenja uspjesi u njegovu liječenju su sve bolji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.