Razvoj bolesti

Razvoj bolesti
Razvoj bolesti
Razvoj bolesti
Razvoj bolesti

Pri nastanku bolesti možemo da razlikujemo nekoliko faza koje se smjenjuju jedna za drugom u njenom razvoju. To su:

  • latentni (inkubacioni) period
  • prodromalni stadij
  • stadij izraženih kliničkih simptoma
  • završni period bolesti

Latentni stadij

To je period od prodiranja uzročnika bolesti u organizam (ako se radi o infektivnom oboljenju) ili od nastanka primarnih početnih promjena (ako se radi o oboljenju neke druge etiologije) pa do trenutka pojave prvih nejasnih simptoma koji ukazuju da je organizam obolio. U ovom stadiju organizam se bori protiv uzročnika bolesti i kompenzatornim mehanizmima nastoji da sanira nastalo oštećenje. Ukoliko nadvladavaju agresivne snage organizam počinje da ispoljava nejasne znakove bolesti tj. prelazi u prodromalni stadij a u suprotnom bolest se već sada završava.

Prodromalni stadij

Je period od pojave prvih nejasnih znakova bolesti do klinički izraženih simptoma karakterističnih za neku bolest.

Ti nejasni znakovi su lagana temperatura, vrtoglavica, mučnina, mišićna slabost itd. I ovdje je moguće da odbrambeni mehanizmi savladaju bolest i da se ova završi i u ovom stadiju. U suprotnom bolest uzima maha i pojavljuju se prvi klinički simptomi.

Stadij klinički izraženih simptoma bolesti

U tom stadiju razvijeni su u većoj ili manjoj mjeri simptomi karakteristični za tu bolest po čemu je i prepoznajemo. Klinička slika ne zavisi samo od bolesti nego i od odbrambenog stanja organizma.

Završni period bolesti

Bolest se može završiti na jedan od ova četiri načina:

  • potpuno ozdravljenje (restitutio ad integrum) – organizam se potpuno oporavlja i potpuno mu se vraćaju sve radne funkcije
  • nepotpuno ozdravljenje – kod ovakvog završetka na organizmu ostaju znaci da je bolest prebolovana u smislu ireverzibilnih oštećenja nekih organa ili tkiva i ti znaci bolesti nazivaju se rezidue.
  • Prelazak u patološko stanje – bolest ovdje u suštini nije prestala ali su odbrambeno kompenzatorni mehanizmi uspjeli da zaustave bolest u razvoju ali ni oni ne mogu nju da nadvladaju.
  • Završetak smrću – dakle kada su promjene toliko teške da se remete funkcije vitalnih organa bolest može da završi smrću.

Join the Forum discussion on this post

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.