UKC Tuzla najbolji u BiH

UKC Tuzla
UKC Tuzla

Univerzitetski-klinički centar Tuzla nedavno je, nakon provedenog istraživanja među građanima, proglašen za najbolju zdravstvenu ustanovu u Federaciji BiH.

Zašto je to tako pokušao je objasniti direktor ove zdravstvene ustanove dr. Nešad Hotić, koji je sumirao rezultate rada ove zdravstvene ustanove u 2016. godini.

Prema podacima za prvih 11 mjeseci 2016. godine na UKC-u je obavljeno više od tri miliona pregleda, što je povećanje više od 100 hiljada u odnosu na isti period prošle godine. Također obavljeno je blizu 25 hiljada operacija, što takozvanih ležećih (18.131), što ambulatnih bolesnika (6.803). Tu također imamo povećanje, jer smo obavili 1.901 operaciju više nego lani – rekao je Hotić.

Ono čine se na UKC-u posebno ponose je činjenica da tu rade tri akademika, 48 profesora, 133 doktora nauka te 130 magistara.

Ova zdravstvena ustanova nije dužna niti jednu marku za zdravstveno i penziono osiguranje svojih uposlenika i po tome smo zaista posebni u cijeloj zemlji. U 2016. godini smo domaćinskim odnosom prema javnom novcu uspjeli značajno povećati broj zdravstvenih usluga, a pri tome nismo povećali naše troškove – rekla je predsjednica Upravnog odbora UKC-a Tuzla Munevera Bećarević koja je istakla da sa UKC-a nema odliva kadra.

Osim što nema duga prema državnim fondovima UKC Tuzla jedinstven je i po nekim medicinaskim procedurama koje se obavljaju samo u ovoj ustanovi.

Barijatrijska hirurgija

Jedini u BiH se bavimo barijatrijskom hirurgijom, odnosno radimo operativne zahvate na pacijentima koji pate od ekstremne debljine. Također jedini u BiH radimo implatnaciju CRT-a, aparata koji pomaže pacijentima sa srčanom slabošću. Na Klinici za ortopediju uveli smo artroskopiju ramena, dok na Klinici za neurohirurgiju radimo hiruške kod pacijenata sa aneurizmom – istakao je direktor Hotić samo neke od procedura koje se, kada je u pitanju BiH, izvode samo na UKC-u.

Također, kada je u pitanju transplantacijska medicina UKC je lider u BiH, a ove godine je obavljeno 21 transplantacija bubrega, šest transplantacija rožnjače te četiri transpalntacije jetre.

U narednoj godini jedan od glavnih ciljeva je izgradnja Urgentnog centra sa javnom garažom u krugu UKC-a što bi omogućilo efikasniju uslugu hitne medicinske pomoći pacijentima, a istovremeno riješilo i gorući problem s parkingom – rekao je Hotić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.