Prurigo

Prurigo nodularis
Prurigo nodularis
Prurigo nodularis
Prurigo nodularis

Definicija:

Prurigo predstavljaju promjene na koži u vidu urtikarijskih papula, seropapula ili papulonodula koje izbijaju naglo i u većem broju uz prisutan jak svrbež.  Ukoliko nastaju seopapule ili papule one naglo nastaju ali naglo i iščezavaju, dok papulonodule traju duže vrijeme.

Seropapula je osnovna promjena koja se javlja kod ovih oboljenja . Predstavlja dvofaznu eflorescencu (promjena slična urtiki sa mjehurićem), i veličine je do jedan centimetar.

Prurigo dijelimo na:

Prurigo simplex acuta infantum se javlja uglavnom kod djece, od treće do osme godine života, u vidu seropapula koje se pojavljuju iznenada. Najčešče se pojavljuju na otkrivenim dijelovima tijela.
Svrbež je izrazito jak, pa uslijed češanja nastaju ranice, kruste i bakterijska superinfekcija. Jak svrbež često remeti normalan san.
Uzrok nastanka ovog oboljenja može biti preosjetljivost na neku hranu, lijekove ili ubode nekih kukaca. Tok bolesti je hroničan. Uz lokalnu terapiju koriste se i antihistaminici.

Prurigo simplex subacuta je oboljenje koje se uglavnom javlja kod žena srednjih godina. Seropapule koje se pojavljuju simetrično na vanjskim stranama nadlaktica, gornjem dijelu leđa, prsima i natkoljenicama veličine su oko pola centimetra. Svrbež je jako izražen, a drugih simptoma nema. Ovaj oblik pruriga nešto se češče javlja kod osoba koje imaju dijabetes, u trudnoći, kod pacijenata koji imaju bolesti jetre, te kod onih koji boluju od limfoma.

Prurigo simplex chronica se manifestira pojavom morfi koje sliče urtikama ali koje dugo traju, te pojavom čvorića i sve to uz prisutan jak svrbež. Često se javlja kod dijabetičara i kod pacijenata koji imaju obojenje bubrega ili prostate. Čvorići koji se pojavljuju hrapave su površine veličine do jednog centimetra, dok se seropapule rijeđe javljaju. Promjene se javljaju simetrično uglavnom na trupu i nadlakticama.

Prurigo nodularis je oboljenje koje se manifestira pojavom tvrdih čvorića uglavnom na donjim dijelovima ruku i nogu. Čvorići su tvrdi, ljubičasto-smeđkaste boje, veličine oko dva centimetra. Površina čvorića je hrapava i orožnjena, a koža oko tih promjena je tamnije pigmentirana. Uslijed jakog svrbeža i češanja nastaju ranice koje se mogu naknadno inficirati.

Terapija:

Terapija  kod svih oblika pruriga ovisi o težini kliničke slike, starosti pacijenta, te se sastoji od lokalne i opće terapije koja se ordinira od strane dermatologa. Svakako je važno što ranije otkriti uzrok nastanka ovih oboljenja, kao i eventualno postojanje nekog od navedenih hroničnih oboljenja koja se često javljaju zajedno sa ovim dermatozama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.