Uvin čaj i sok od brusnice nikad zajedno!!! - Zdravlje, medicina, lijecenje, zdravstveni portal
Brusnica

Uvin čaj i sok od brusnice nikad zajedno!!!

Oboljeli od hroničnih uroloških infekcija često istodobno uzimaju Uvin čaj i sok od ploda brusnice. To je pogreška jer će brusnica neutralizirati djelovanje čaja.

Infekcije mokraćnog sistema učestale su infekcije koje se, prema godišnjem broju oboljelih, svrstavaju odmah iza respiratornih, a češće se pojavljuju kod žena nego kod muškaraca.

Fitoterapija je kod urinarnih infekcija vrlo popularna. Na policama ljekarni i biljnih ljekarni pronaći ćete čajeve, tinkture i druge pripravke, ali kod samoliječenja se ponekad teško snaći oko doza koje treba uzeti i koji se preparati smiju, a koji ne smiju koristiti zajedno. Oboljeli od hroničnih uroloških infekcija često se odlučuju, zbog nedovoljno informacija o uzajamnom djelovanju biljaka, istodobno koristiti Uvin čaj i sok ploda brusnice. Ali to je pogrešno jer će brusnica neutralizirati djelovanje čaja. Pod nazivom Uvin čaj pronaći ćete mješavine raznih biljnih droga s djelovanjem na mokraćni sistem, a svima je zajedničko da u svom sastavu, u različitim udjelima, sadrže list medvjetke.

Medvjetka, Arctostaphylos uva-ursi, biljka je planinskih predjela u čijem su sastavu spojevi arbutin i metilarbutin. Oni se tek u lužnatom mediju razgrađuju i postaju aktivni uroantiseptici. Lužnati urin ključan je za djelovanje Uvinog čaja, a kako bismo ga zalužili, uvijek uz njega pijemo pola žličice soda bikarbone. U prehrani tada treba konzumirati povrće i voće koje povećava bazičnost urina, a izbjegavati uzimanje slatke i jake kisele hrane, vitamina C i kiselih voćnih sokova, pa i onih od ploda brusnice.

Za plod američke brusnice, Vaccinium macrocarpon, smatra se da sprječava prianjanje bakterije na epitel sluznice mokraćnog sistema i tako prevenira bakterijsku infekciju. Sok i ekstrakti ploda američke brusnice mogu se koristiti duže za prevenciju infekcije. Međutim, upravo se zbog svojstva zakiseljavanja mokraće nikad ne koriste zajedno s medvjetkom.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>