Testiran lijek protiv ugruška

Stent
Stent
Stent
Stent

Ljudi koji su imali operaciju na srcu često uzimaju lijekove za razrjedjivanje krvi kako bi spriječili stvaranje krvnih ugrušaka. Ali ako je tim pacijentima potrebna nova hiruruška operacija, oni su suočeni sa dilemom. Moraju da prestanu da uzimaju lijekove za razrijedjivanje krvi nekoliko dana prije operacije kako bi izbjegli krvarenje u operacionoj sali. Medjutim, bez tih lijekova oni rizikuju stvaranje ugrušaka. Najbolje rješenje mogao bi da bude lijek protiv ugrušaka koji se brzo eliminiše iz tijela kako bi pacijent mogao da bude podvrgnut operaciji bez odlaganja.

Srčani stentovi ili cjevčice otvaraju blokirane arterije i ponovo uspostavljaju cirkulaciju krvi. Oni takodje mogu da ojačaju oslabljene arterije i zadrže ih otvorenim. Stentovi se ugradjuju tokom uobičajene procedure koja se naziva angioplastika.

Tokom te procedure, ljekar provlači sićušnu, elastičnu tubu sa balončićem ili sličnim aparatom na njenom vrhu kroz krvni sud ka suženom ili blokiranom dijelu arterije. Nakon te procedure pacijent mora da uzima lijekove za razrijedjivanje krvi kako bi se spriječilo stvaranje zapušenja u stentu. Problem nastaje kada pacijent koji uzima te lijekove mora ponovo da bude podvrgnut hirurškoj operaciji. Kardiolog Erik Topol objašnjava dilemu.

„Ulog je veoma visok. Jednom kada je stent ugradjen u srčanu arteriju, ako se on zapuši, rezultat je ili srčani napad ili smrt pacijenta“.

Doktor Topol je direktor Skrips naučnog instituta. On je bio jedan od autora studije u kojoj je učestvovalo 200 pacijenata kojima su ugradjeni stentovi i kojima je bila potrebna operacija na otvorenom srcu. Polovini grupe bio je dat lažni lijek. Druga polovina primila je lijek nazvan kangrelor, koji se daje intravenozno.

„Htjeli smo da ustanovimo da li bismo mogli da spriječimo njihove trombocite, to jest ćelije koje stvaraju krvne ugruške.“

Lijek kangrelor za razrijedjivanje krvi, gubi dejstvo tokom nekoliko sati, tako da je moguće prestati sa njegovim unošenjem pred samu hirurušku operaciju.

„Rezultati su bili prilično uočljivi na strani mogućnosti da se spriječi nagomilavanje. Uspijeli smo da sprovedemo to kod svih pacijenata, praktično uz pomoć kangrelora, u odnosu na lažni lijek.“

Ne samo što su pacijenti bili u mogućnosti da budu operisani ranije, kaže doktor Topol, već nisu imali nikakvih problema sa krvarenjem.

„Sada imamo intravenozni lijek koji je testiran i koji bi mogao da bude upotrijebljen tokom dana izmedju prekidanja uzimanja oralnih lijekova i odlaska na operaciju.“

Izveštaj o uspješnom testiranju novog lijeka za razrijedjivanje krvi, kangrelora, objavljen je u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

Izvor: VOA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.