Virtualna kolonoskopija

Virtualna kolonoskopija
Virtualna kolonoskopija
Virtualna kolonoskopija
Virtualna kolonoskopija

Minimalno invazivno skeniranje poznato i kao “virtualna” kolonoskopija, može otkriti više neočekivanih tumora od obične kolonoskopije, uključujući i one koji se nalaze izvan debelog crijeva. Pokazali su to rezultati istraživanja objavljeni u najnovijem izdanju časopisa Radiology.

Prema njima, CT kolonografija zabilježila je neočekivane malignome kod više od 200 asimptomatskih bolesnika. Više od polovice kancerogenih tvorevina je bilo smješteno izvan debelog crijeva, dok su mnogi tumori bili u razvojnoj fazi.

Stručnjaci predviđaju da bi spomenuto otkriće moglo doliti ulje na već ionako razbuktale rasprave o uporabi CT kolonografije.

“Moram naglasiti kako je ova tehnika više od sveobuhvatnog testa probira koji nije samo ograničen na debelo crijevo već može otkriti važne i neočekivane tumore izvan debelog crijeva i to u ranijoj i vjerojatno izlječivoj fazi. CT kolonografija je sigurnija, jeftinija i praktičnija od konvencionalne kolonoskopije”, rekao je autor studije dr. Perry J . Pickhardt, profesor radiologije sa Sveučilišta Wisconsin.

Konvencionalna kolonoskopija koja zahtijeva uvođenje cijevi kroz rektum nije nešto čemu se većina ljudi raduje. Stoga ne čudi činjenica da istraživači pokušavaju pronaći nove, alternativne metode.

Upravo bi CT kolonografija mogla biti jedna od mogućih alternativa. Tokom ovog postupka detaljnu sliku debelog crijeva stvara rentgenski stroj vezan za računalo. Iako crijevo mora biti pripremljeno unaprijed, spomenuta je tehnika puno manje invazivna nego standardna kolonoskopija, koja obično uključuje uspavljivanje dok doktor pregledava debelo crijevo kolonoskopom tj. savitljivim endoskopskim aparatom.

U istraživanju je sudjelovalo 10.300 muškaraca i žena u dobi od 60 godina. Zahvaljujući CT kolonografiji, neočekivani tumor je otkriven kod 58 pacijenata. Invazivni rak debelog crijeva je zabilježen kod 22 pacijenta, dok su kod 36 osoba uočeni drugi oblici karcinoma, uključujući rak pluća i bubrega kao i non-Hodgkinov limfom. Malo više od polovice otkrivenih karcinoma bilo je u ranoj fazi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.